Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ne protejăm de caniculă?

Căldura poate ucide, prin împingerea organismului uman dincolo de limitele sale. Persoanele în vârstă, copiii mici, persoanele bolnave sau supraponderale prezintă un risc mai mare în a deveni victime ale căldurii.

În condiţii normale, temperatura internă a corpului produce transpiraţia, care se evaporă şi răceşte corpul. Cu toate acestea, când vorbim de căldură extremă şi umiditate ridicată, evaporarea este mai lentă şi organismul trebuie să lucreze suplimentar, pentru a menţine o temperatură normală.

Persoanele în vârstă, copiii mici, persoanele bolnave sau supraponderale prezintă un risc mai mare în a deveni victime ale căldurii. Persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt supuse unui risc mai mare, produs de efectele unui val de căldură prelungit. Atunci când aerul poluat se adaugă la temperaturile excesiv de mari, se poate produce o accentuare a problemelor de sănătate, în special pentru cei cu dificultăţi respiratorii.

În plus, asfaltul şi betonul păstrează căldura şi o eliberează treptat pe timp de noapte, ceea ce duce la temperaturi semnificativ mai mari în timpul nopţii, acest lucru purtând numele de "efectul insulei de căldură urbană".

 

Ce e de făcut în timpul temperaturilor ridicate?

 

· Reduceţi ritmul! Evitaţi activităţile fizice intense. Reduceţi, eliminaţi sau amânaţi aceste activităţi. Persoanele cu risc ridicat ar trebui să stea în locuri răcoroase. Odihniţi-vă îndeajuns pentru a permite "sistemului dvs. propriu de răcire" să lucreze. Dacă trebuie să faceţi activităţi intense, faceţi-le în cele mai răcoroase momente ale zilei, care sunt de regulă dimineaţa, între orele 04:00 şi 07:00.

· Evitaţi schimbările bruşte de temperatură! Duşul rece, imediat după ce aţi venit de la temperaturi foarte ridicate poate cauza hipotermie, în special pentru persoanele în vârstă sau foarte tinere.

· Curăţaţi filtrele de la aparatul de aer condiţionat săptămânal, în special în perioadele de utilizare intensă a acestora. Filtrele se înfundă sau sunt umplute cu praf, ceea ce le face mai puţin eficiente. Menţinându-le curate, vor permite aparatului să ofere mai mult aer rece şi curat.

· Evitaţi expunerea directă la fluxul de aer condiţionat. Acesta poate declanşa sinuzite sau poate agrava afecţiuni osteo-articulare pre-existente.

· Beţi multă apă, regulat şi des! Organismul dvs. are nevoie de apă pentru a se menţine la temperatură normală. Apa este cel mai sigur lichid de băut, în perioadele caniculare. Primul semn prin care ne putem da seama că începem să ne deshidratăm este culoarea închisă a lichidului urinar, cauzată de concentrarea acestuia în încercarea organismului de a economisi apa.

· Evitaţi băuturile alcoolice sau cele care conţin cofeină! Vă oferă o stare de bine pentru o perioadă scurtă de timp, dar înrăutăţesc efectele căldurii asupra organismului. Acest lucru este adevărat în special în ceea ce priveşte berea, care deshidratează, de fapt, organismul.

· Mâncaţi în cantităţi mici şi des! Mesele lungi, grele, sunt mai dificil de digerat şi obligă organismul să crească temperatura internă, pentru a ajuta digestia, înrăutăţind astfel condiţiile generale. Evitaţi mâncărurile bogate în proteine, cum ar fi carnea şi nucile, care cresc temperatura organismului.