Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Defrişările o problemă constantă în România

Defrişările pădurilor în România rămân o problemă constantă cu care se confruntă autorităţile. Ministerul mediului a început anul acesta un plan de combaterea tăierilor ilegale. El conţine o serie de măsuri care prevăd sancţiuni drastice pentru contravenţiile silvice.

La final de an, trăgând linie ministrul mediului, Laszlo Borbely spune că deşi s-au dat o serie de amenzi şi s-au făcut numereose controale sunt încă zone unde defişările continuă. Pentru reducerea fenomenului Ministerul mediului şi Poliţia Română vor semna protocol de colaborare în acest sens spune ministrul Laszlo Bobely. 

"Deşi am încercat, am organizat unele descinderi inopiante cu Poliţia, fără poliţie, am înăsprit legislaţia. Nu sunt mulţumit cu ce s-a întâmplat, eu nu zic să băgăm oamenii la puşcărie, dar nu se poate când vezi că sunt zone care e clar că sunt defrişate dealuri întregi. Cu toate măsurile luate nu sunt mulţumit. Am discutat cu Poliţia, cu toţi cei implicaţi, cu ministerul agriculturii  să avem un protocol semnat până la sfârşitul anului, a a nul viitor să ne concentrăm mai mult în aceste activităţi." spune ministrul mediului, Laszlo Borbely.

În 2010 numai ROMSILVA a avut peste 70 de mii de controale, s-au făcut peste 1.320 de dosare penale şi s-au dat amenzi de peste 18 milioane de lei. Director de programe la asociaţia Green Revolution Corneliu Belciug spune la RFI că un control mai mare al autorităţilor este bine venit însă trebuie făcută o conştientizare în rândul oamenilor în ceea ce priveşte protejarea pădurilor.

"Un eventual acord semnat între autorităţi este un lucru bun, dar cel mai bun lucru este să nu tai pădurea, să protejezi ceea ce ai, nu să te gândeşti oricând că poţi să faci o acţiune de reîmpădurire.Implicarea autorităţilor cu siguramţă că va duce la imbunătăţirea situaţiei actuale  dar trebuie făcută o educaţie. Degeaba păzesc pădurea dacă nu explic omului care taie cât de importantă este păstrarea pădurii respective" spune la RFI directorul de programe de la asociaţia Green Revolution, Corneliu Belciug.

Potrivit Bilanţului pentru 2010, ministerul mediului a alocat anul acesta din Fondul de Mediu de a şase ori mai mulţi bani pentru împăduriri. Astfel, până în prezent s-au făcut împăduriri pe aproximativ 20.000 de hectare.