Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Delta Dunării: Unitate prin biodiversitate

p1040072.jpg

Delta Dunării: Unitate prin biodiversitate. Foto: Andreea Orosz

Unitate prin  biodiversitate. Cam asta au urmărit să îndeplinească reprezentanţii a 16 ţări aflaţi în Delta Dunării pentru patru zile în cadrul unui eveniment ce are în prim plan Dunărea şi modul în care poate fi fluviul protejat.

La evenimentul derulat sub sloganul “Faceţi ceva care să dureze” au participat 16 ţări, reprezentate prin ambasadori, delegaţii ONU, UNESCO, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, autorităţi centrale şi locale, ONG-uri de mediu, mass media, precum şi angajaţi Veolia din ţările care fac parte din bazinul Dunării.

Unitate prin biodiversitate - Delta Dunării

AscultăDownload

Delegaţiile au prezentat proiecte şi soluţii în vederea protejării resurselor de apă şi, în particular, a biodiversităţii. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a prezentat de exemplu un proiect de conştientizare publică. Este vorba despre o campanie inititulată ”Vreau să trăiesc. Ajută-mă! , campanie care te învaţă că prin gesturi simple poţi salva diferite specii ameninţate.

Unul din spoturile de promovare pentru această campanie spune povestea pelicanului creţ – una dintre cele mai mari specii din Delta Dunării, specie protejată şi care are totuşi nevoie să fie adoptată.

 

 

 

Evenimentul organizat de Apa Nova este deja la cea de-a patra ediţie şi îşi propune să încurajeze parteneriatul şi colaborarea la nivel european pentru a contribui la o dezvoltare durabilă.

Iniţiativa este şi un excelent prilej pentru participanţi de a împărtăşi idei, tradiţii iar pasiunea pentru protejarea biodiversităţii îi face uneori pe unii dintre participanţii să uite de divergenţele politice – aşa cum s-a întâmplat în Deltă între reprezentanţii Ciprului, ai Greciei şi Turciei, care au decis că e mai bine să vorbească pe aceeaşi voce.

Ceea ce nu poate fi decât binevenit, după cum recunoaşte şi organizatorul acţiunii, Bruno Roche, director general Apa Nova.

Cred ca este deja  o traditie sa fim aici. Ceea ce este mai important e faptul ca suntem aici pentru acelasi lucru: sa impartasim experientele legate de acest faimos fluviu, care ne traverseaza tarile,  numit Dunarea.

Şi cred că a sosit momentul acum să creeăm Statele Unite pentru Biodiversitate în Dunăre. Şi cred că suntem pregătiţi pentru asta şi mai cred că agreeaţi această idee. Vom continua în fiecare an să ne adunăm în acest loc, în Delta Dunării, pentru a descoperi această zonă.

Mulţumesc tuturor ţărilor participante, dar în special celor trei state care ne- au arătat că oamenii pot vorbi pe o singura voce, chiar daca politicul nu se intelege. Multimesc in special Ciprului, Greciei şi Turciei”.

Să mai spunem că la acest eveniment, Apa Nova a folosit în premieră calculatorul de emisii de CO2 al Asociaţiei Generaţia Verde pentru a estima cantitatea de emisii produse pentru organizarea acestui eveniment.

Calculatorul a estimat un consum de CO2 în jurul valorii de 30 de tone în patru zile. Această cantitate va fi compensată în luna octombrie prin plantarea a 5 000 de puieţi.

 
Andreea Orosz şi magazinul european