Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia verde, o şansă pentru noi locuri de muncă în UE

img-1242.jpg

Schimbările climatice pot deveni de neoprit, dacă economia verde nu se dezvoltă până în 2014. Foto: E.M.

Un raport comandat de World Wide Fund, împreună cu alte şase organizaţii internaţionale, arată că economia verde reprezintă o şansă reală pentru crearea de noi locuri de muncă. Mai exact, cu o investiţie de 1 miliard de euro s-ar putea genera aproximativ 52.700 de locuri de muncă în domeniul energiilor regenerabile sau aproape 30.000 de locuri de munca în zona economisirii de energie.

Finanţarea investiţiilor în infrastructura verde şi în programe de mediu poate genera oportunităţi de muncă la un cost mai scăzut decât locurile de muncă prevăzute de actuala Politică Agricolă Comună şi de Politica de Coeziune – se arată în raportul comandat de WWF. Rezultatele studiului arată că, în forma actuală, o investiţie de 1 miliard de euro în reţeaua Natura 2000 poate genera 29.000 de locuri de muncă, în timp ce aceeaşi investiţie în Politica Agricolă Comună va produce numai 6200 de locuri de muncă.

Andreea Pietroşel, Magazin European: Economia verde, o şansă pentru noi locuri de muncă în UE

AscultăDownload

Raportul subliniază faptul că, deşi bugetul UE reprezintă mai puţin de 1% din PIB-ul european, prin valorificarea fondurilor naţionale şi private, acesta poate avea un impact considerabil. Este datoria Uniunii Europene să acţioneze cât mai bine din punctul de vedere al mediului înconjurător şi să abordeze problema deficitulului de locuri de muncă, în etapa elaborării următorului buget.

O altă analiză publicată de WWF atrăgea atenţia asupra riscului ca schimbările climatice să fie de neoprit, dacă economia verde nu se dezvoltă până în 2014.

Raportul indică patru sectoare care pot conduce către această transformare: generarea de energie curată, eficienţă energetică, agricultură bazată pe consum redus de carbon şi silvicultura sustenabilă – stoparea defrişărilor şi creşterea numărului de păduri.

O altă condiţie esenţială este crearea unor medii de investiţie stabile. Conform raportului, politicile guvernamentale ar trebui dezvoltate astfel încât să permită finanţări substanţiale pentru tehnologii care nu sunt încă pregătite pentru piaţă, dar care vor juca un rol esenţial în dezvoltarea economiei viitorului.

Pe de altă parte, toate energiile regenerabile trebuie dezvoltate în acelaşi timp, şi nu în etape.

Modelul prezentat de raport arată că aceste creşteri pot fi susţinute, însă spune foarte clar că aceasta va fi cea mai rapidă revoluţie industrială din istorie. Mai mult, se estimează că, sub umbrela unei revoluţii industriale şi cu susţinerea unor politici puternice, toate energiile regenerabile vor deveni competitive cu combustibilii fosili între 2013 şi 2025.