Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europenii, îngrijoraţi de schimbările climatice

publicul-european-este-mai-preocupat-schimbarile-climatice-era-urma-doi-ani-foto-reuters.jpg

Publicul european este mai preocupat de schimbările climatice decât era în urmă cu doi ani. Foto: Reuters

Schimbările climatice sunt percepute ca fiind o problemă foarte gravă de mai mult de doi europeni din trei. Un sondaj Eurobarometru arată că aproape 80 % dintre persoane consideră că acţiunea în direcţia combaterii acestora poate impulsiona economia şi crearea de locuri de muncă.

Publicul european este mai preocupat de schimbările climatice decât era în urmă cu doi ani şi schimbările climatice rămân un motiv de îngrijorare mai serios decât situaţia economică, arată Eurobarometrul realizat în iunie 2011. Potrivit studiului, în cele 27 de state membre există o aşteptare larg răspândită că Uniunea Europeană va deveni până la mijlocul acestui secol o societate care respectă mediul şi are emisii reduse de carbon.

Veştile sunt încurajatoare şi arată că cetăţenii Europei îşi dau seama că provocările de ordin economic nu sunt singurele provocări cu care ne confruntăm”, a concluzionat Connie Hedegaard, comisarul european pentru Politici climatice.

Dintre persoanele care au participat la sondaj, 68 % consideră schimbările climatice o problemă foarte gravă, cu 4% mai mult decât în 2009. În total, 89% percep schimbările climatice ca o problemă gravă, iar pe o scară de la 1 la 10, gravitatea schimbărilor climatice a fost plasată la 7,4,, faţă de 7,1 în 2009.

Eurobarometrul mai arată că schimbările climatice sunt percepute ca fiind pe locul doi în topul celor mai grave probleme cu care se confruntă lumea, după sărăcie, foamete şi lipsa apei potabile – acestea fiind luate împreună ca o singură problemă.

La nivel de soluţii, 68% dintre europeni sprijină propunerea ca impozitarea să fie bazată în mai mare măsură pe consumul energetic, în fiecare stat membru înregistrându-se o majoritate în favoarea acestei schimbări. În plus, publicul se aşteaptă ca Europa să devină până în 2050 o societate care respectă mediul, viziune pe care Comisia a prezentat-o la începutul anului trecut în Foaia sa de parcurs către o economie competitivă cu emisii reduse de carbon.

Aproape nouă din zece persoane speră ca peste 40 de ani Europa să folosească mai multă energie din surse regenerabile. 87 % se aşteaptă ca Europa să utilizeze cu mai multă eficienţă energia, iar 73 % ca automobilele să aibă sisteme de propulsie mai eficiente decât în prezent.

Cine ar trebui să gestioneze problema schimbărilor climatice? Guvernele naţionale, Uniunea Europeană şi mediul de afaceri, sunt de părere respondenţii. Doar 21% consideră că au o responsabilitate personală în acest sens, dar 23% au sugerat spontan ca toţi actorii, inclusiv ei înşişi, trebuie să aibă o responsabilitate colectivă comună.

Andreea Pietroşel, Magazin European: Europenii, îngrijoraţi de schimbările climatice