Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Incendii de vegetaţie în Carpaţi

Zeci de pompieri, jandarmi, silvicultori şi localnici se luptă, duminică, cu flăcările care au mistuit peste 15 hectare de pădure în Munţii Şureanu, din Alba. Focul nu este încă sub control, spun autorităţile locale. Incendii au fost semnalate şi în masivele Bucegi şi Ceahlău.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, locotenent Cristian Todor, a declarat, duminică, faptul că incendiul a izbucnit sâmbătă, în zona Smida Mică din Munţii Şureanu, pe raza comunei Şugag.

Todor a spus că din cauza caniculei, dar şi vântului puternic focul s-a extins cu repeziciune, afectând atât o zonă de păşune alpină, cât şi o pădure de conifere.

Situaţia este alarmantă şi în masivul Bucegi, unde incendiul izbucnit în urmă cu 2 zile se extinde spre Parcul Natural. Flăcările nu au cuprins deocamdată pădurea, ci doar vegetaţia. Mai grav este că pompierii nu pot interveni întrucât niciunul dintre cele două elicoptere la care pot fi adaptate dispozitive cu apă nu este disponibil.

De asemenea, un incendiu asemănător a izbucnit sâmbătă şi în Parcul Naţional Ceahlău. Nici aici pompierii nu pot interveni din cauza reliefului accidentat, iar focul se poate extinde la pădure.

Informaţia potrivit căreia elicopterele nu sunt disponibile a fost confirmată şi de către primarul oraşului Sinaia, Emanioil Savin.