Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Mihaiu: „Avem cea mai murdară ţară din Europa de Est”

gunoaie-cernavoda-foto-ella-moroiu.jpg

Gunoaie la Cernavodă. Foto: Ella Moroiu

Deşi România se află în Uniunea Europeană din 2007, nu şi-a rezolvat nici astăzi problema deşeurilor. Banii europeni stau încă la dispoziţia autorităţilor locale, care se pare că nu au înţeles că România mai are trei ani la dispoziţie să rezolve problema gunoaielor. Asociaţia Salvaţi Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Ministerul Mediului au un proiect prin care încearcă să mobilizeze asociaţile de dezvoltare intercomunitară să aceseze fondurile europene. 

Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară în domeniul deşeurilor sunt nişte entităţi care permit autorităţilor locale să coopereze pentru implementarea unor programe pentru gestionarea deşeurilor la nivel comunitar. Problema este că aceste asociaţii există în majoritatea judeţelor României şi au la dispoziţie peste 900 de milioane de euro, bani europeni pentru proiecte de mediu, pe care nu îi folosesc.

Preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popa, spune că România riscă sancţiuni dacă nu pune în practică legislaţia europeană:

În primul rând, trebuie să spunem că aceste asociaţii, la nivel judeţean, vor fi cheia managementului deşeurilor pe viitor. De ce sunt ele importante? Ei bine, din acest punct de vedere, al rolului lor cheie, trebuie impulsionat ca lucrurile să meargă înainte. Ele se lovesc de conflicte politice locale, de mici baronaşi sau mari baroni locali, care pur şi simplu fac jocurile şi se opun acestor proceduri. De ce sunt importante planurile judeţene? Pentru că au fost asumate prin tratatele de aderare.

Deci în 2015 vom avea un prag foarte important, în care promisiunea de a acoperi cu servicii de salubritate toată ţara, inclusiv cu colectare selectivă, trebuie respectată. Dacă nu, vor urma consecinţe negative.

După părerea noastră, cea mai gravă consecinţă este că gunoaiele vor fi aruncate în fundul curţii în majoritatea gospodăriilor de la ţară, pentru că acolo e marea problemă. Ăsta e cel mai îngrijorător lucru. Acum, aproape jumătate din ţară nu are serviciu de salubritate, gunoaiele nu sunt strânse. Punct. Ei bine, în mai puţin de trei ani, această problemă trebuie rezolvată. Evident, dacă nu va fi respectat angajamentul prin tratatul de aderare, urmează procedura de infringement şi sancţiuni financiare pentru România.

Şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune că vina se află la administraţiile locale şi încă mai sunt judeţe care nu au înfiinţat aceste asociaţii care ar putea rezolva problema gunoiului:

Noi trebuie să punem la punct până în 2015 tot sistemul integrat de management al deşeurilor. De aceea am fost foarte critic la adresa acelor judeţe care nici până acum nu au reuşit să finalizeze înfiinţarea acestor asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi master-planurile. În momentul de faţă, din păcate, avem circa 14 judeţe unde nu se ştie nici în momentul de faţă dacă vor reuşi să finalizeze procedurile ca să primească banii de la UE. Cinci judeţe sunt încă în faza în care nu au înfiinţat aceste asociaţii. Din păcate, vina o poartă decidenţii locali, care n-au reuşit timp de patru-cinci ani să aleagă un loc de depunere a gunoiului sau pentru alte probleme care puteau fi rezolvate de mult.

Situaţia României la capitolul reciclare este una dramatică, iar statisticile o demonstrează, spune preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu:

Pot să vă spun că, la ora asta reciclăm - cel puţin - raportat pe hârtie 1%, iar în 2020 trebuie să avem 50%, iar 2020 nu este aşa departe. Pe de altă parte, vine si infringementul, pentru că toate aceste termene sunt etapizate, iar la infringement să ştiţi că o să fie foarte scump din banii cetăţenilor. Pe de altă parte, în ordine – să zicem - edilitară avem cea mai murdară ţară din Europa de Est şi ar trebui să ne fie ruşine. Nu ne este. Nu cred că se poate face treabă dacă autorităţile locale nu răspund penal şi civil pentru aceste planuri comunitare europene şi româneşti.

Potrivit Raportului de Cercetare privind capacitatea instituţională realizat de Ecopolis şi Salvaţi Delta, procentul aplicaţiilor pentru proiectele de mediu europene a fost în 2010 de 28%, în timp ce în 2011 numărul depunerilor a crescut la 36 de procente. Asta înseamnă că majoritatea sistemelor judeţene de management integrat al deşeurilor vor deveni complet operaţionale abia din 2014 sau 2015, arată studiul.

 
Liliana Simionescu, Magazin European: România nu şi-a rezolvat problema deşeurilor