Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Locuitorii Capitalei, nemulţumiţi de curăţenia oraşului

Peste 85% dintre locuitorii Capitalei sunt nemulţumiţi de curăţenia oraşului. Resturile menajere, hârtiile sau PET-urile aruncate pe stradă, praful şi excrementele de câine sunt principalele probleme de curăţenie din Bucureşti.

Studiul, realizat la solicitarea organizaţiei Iniţiative mediaORG, iniţiatoarea proiectului "Copacul de Hârtie", arată că doar 13,6 la sută dintre bucureşteni consideră Capitala un oraş curat. Cei mai mulţumiţi de curăţenia oraşului sunt locuitorii sectorului 4, urmaţi de cei din sectorul 3 şi sectorul 1.

Peste 80 la sută dintre respondenţii care locuiesc în sectorul 4 au indicat acest sector ca destul de curat sau foarte curat, o situaţie aproape similară întâlnindu-se doar în sectorul 3, aici procentul de locuitori care consideră sectorul ca fiind foarte curat sau destul de curat depăşind 73 la sută", se arată în studiu.

Bucureştenii cei mai nemulţumiţi de curăţenie sunt locuitorii sectorului 5, peste 40 la sută dintre ei considerând că locuiesc într-un "sector foarte murdar". Principalele probleme cu curăţenia indicate de participanţii la studiu sunt: resturile menajere, (50%) , hârtiile aruncate pe stradă (35%), PET-urile (33%), praful sau noroiul (30%) şi excrementele de câine (27%).

Potrivit bucureştenilor care au răspuns întrebărilor sondajului, principalii răspunzători pentru prezenţa resturilor menajere sunt în egală măsură primăriile de sector dar şi locuitorii, mai puţin firmele de salubritate şi Primăria Generală.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia cu vârsta între 25 şi 65 de ani, din Bucureşti. Interviurile, realizate în perioada 15 - 30 aprilie, au fost împărţite pe cele şase sectoare ale Bucureştiului în funcţie de distribuţia populaţiei urmărite.

 
Liliana Simionescu