Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fără maşini poluante în oraşele europene

Pînă în 2050 maşinilor pe bază de combustibil convenţional  li s-ar putea interzice să circule în oraşele europene. Este o prevedere a unui plan ambiţios prezentat de Comisia Europeană în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon în transporturi.

Comisia Europeană a adoptat o amplă strategie denumită „Transporturi 2050” care prevede reducerea emisiilor de CO2 cu 60% până în 2050.

Este vorba despre emisiile generate de transportul maritim, aerian şi rutier, după cum a explicat comisarul European pentru transporturi Siim Kallas. “Asta înseamnă: fără maşini convenţionale pe bază de combustibil convenţional în traficul urban pînă la mijlocul secolului,  utilizarea unei cote de 40%carburanți durabili cu emisii scăzute de carbon în sectorul aviației și reducerea cu minimum 40% a emisiilor din sectorul transporturilor maritime; transferul a 50%din transportul interurban de persoane și mărfuri pe distanță medie dinspre transportul rutier către transportul feroviar și maritim.Toate acestea vor permite o reducere totală de 60%a emisiilor de carbon şi o reducere a dependenţei Europei de petrol”.

Planul prevede ca în următorii 40 de ani să se creeze condiţiile pentru ca jumătate din călătoriile de peste 300 de kilometri să se facă utilizând trenuri de mare viteză şi nu avioane.

Siim Kallas, comisarul european pentru transporturi, este convins că accizele la combustibili îi vor "forţa" pe europeni să recurgă la alte mijloace de transport.

Lavinia Andrei de la Asociaţia Terra Milleniul 3 crede că planul ambiţios al Comisiei Europene este binevenit. Cu atât mai bine că este anunţat din timp astfel încât la nivel naţional se pot face pregătirile necesare, mai explică Lavinia Andrei.

Să mai spune că Executivul Comunitar pregăteşte schimbări legislative care să modifice într-un final comportamentul europenilor".