Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mira Telecom se implică în proiecte de protecție a mediului

life.jpg

MIRA TELECOM se implică în proiecte de protecție a mediului

Anul trecut șase proiecte de mediu din România au fost selectate pentru finanțare parțială prin programul european Life+, politică și guvernanță în materie de mediu. Elsys este unul dintre ele și urmărește digitalizarea monitorizării transferurilor de deșeuri pe teritoriul României.

Proiectul a fost realizat de Ministerul Mediului și Pădurilor care are și calitatea de beneficiar coordonator. MIRA TELECOM este beneficiar asociat și responsabil cu implementarea tehnică.

Elsys are ca scop stabilirea unui sistem electronic pentru schimbul de date privind transportul deșeurilor. Prin înlocuirea cererilor și formularelor pe hârtie cu un sistem electronic destinat operatorilor de deşeuri precum și autorităţilor din România şi din alte state învecinate, se va reduce considerabil presiunea administrativă şi se va accelera schimbul de informaţii între operatorii de deşeuri şi autorităţile statului. 

Cu un buget total de aproximativ 1,2 mil. Euro, din care aproape jumătate reprezintă finanțare europeană, Elsys a fost lansat la sfârșitul lunii octombrie 2011 și are ca dată de finalizare 30 septembrie 2014.

Principalele obiective vizate de implementarea Elsys se referă la urmărirea transporturilor de deșeuri în timp real, asigurarea suportului tehnic necesar autorităților implicate, crearea unei baze de date și generarea rapoartelor anulale pentru UE, EUROSTAT și Secretariatul Convenției Basel. Nu în ultimul rând, trebuie menționat că implementarea proiectului va avea ca rezultat protejarea mediului înconjurător prin îmbunătățirea metodelor de control în scopul reducerii transporturilor ilegale de deșeuri.

În cadrul primului workshop Elsys, la care au fost prezenți și reprezentanții companiei MIRA TELECOM,  s-au stabilit principalele direcții de acțiune și activitațile ce vor conduce la realizarea obiectivelor propuse. Cele mai importante activități, la care contribuția MIRA TELECOM va fi una substanțială, vor fi: dezvoltarea platformei software pentru accesarea și stocarea informațiilor privind transferurile de deșeuri, înregistrarea digitală a notificărilor, semnătura electronică sau alt sistem de securizare a informațiilor, stabilirea unei rețele între factorii implicați. Alături de beneficiarul coordonator, MIRA TELECOM, în calitate de beneficiar asociat, a clarificat o serie de aspecte ridicate de participanți. Concluzia generală a fost aceea că Elsys are în vedere îmbunătățirea sistemului existent și vine în sprijinul autorităților și operatorilor economici.

“Considerăm implicarea MIRA TELECOM în proiectul Elsys deosebit de importantă pentru noi, sub două aspecte. Primul se referă la provocarea lansată de dezvoltarea platformei software pentru un proiect de amploarea și importanța Elsys. Reprezintă o investiție considerabilă în cercetare și un domeniu esențial pentru business-ul nostru. Anul acesta vom finaliza și construirea propriului centru de cercetare, demers care a dat deja roade, MIRA TELECOM fiind cooptată în mai multe consorții de companii europene prestigioase, pe proiecte de cercetare în domeniul securității și IT&C.

Un alt aspect, la fel de important este prioritatea pe care o acordăm implicării companiei în proiecte de protecție a mediului. Vom urmări și anul viitor cu deosebit interes cererea de propuneri pentru proiecte Life+ și avem în vedere inclusiv inițiative proprii în această direcție.” a declarat Stelian Ilie – Președinte Mira Telecom.

Pe termen mediu și lung beneficiile așteptate vizează, printre altele, îmbunătățirea calității datelor raportate, creșterea cu aproximativ 70% a gradului de detectare a transferurilor ilegale sau scăderea cu până la 20% a timpului alocat procesării documentelor, un proiect pilot cu 5 instalații de valorificare și 5 puncte de trecere a frontierei conectate la sistem.

În afara celor doi beneficiari menționați, mai sunt implicați în proiect – Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Autoritatea Națională a Vămilor, Garda Națională de Mediu, precum și o serie de operatori economici: exportatori, importatori, brokeri, generatori de deșeuri, transportatori, unități de valorificare a deșeurilor, etc.

Mira Telecom - companie cu capital integral românesc - cu o experiență de 14 ani pe piața românească și internațională, și-a început activitatea cu distribuția echipamentelor de radiocomunicații. Diversificarea serviciilor a reprezentat un principiu de bază în evoluția companiei, MIRA TELECOM oferind astăzi soluții complete de securitate, IT și telecom, dublate de un serviciu integrat eficient și operativ, care să aducă o reală valoare adăugată operațiunilor clienților.

Componenta Life+ politică şi guvernanţă în materie de mediu, parte a programului finaciar european Life, promovează proiecte‑pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode şi instrumente inovatoare. Cea mai mare parte a fondurilor a fost alocată pentru proiecte având ca obiect deşeurile şi resursele naturale. Comisia lansează în fiecare an câte o cerere de propuneri pentru proiecte Life+.