Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Misterul păsărilor moarte, elucidat

pasari.jpg

Reuters/Scanpix/Bjorn Larsson Rosvall

Misterul păsărilor moarte care au căzut din cer, în mai multe colţuri ale lumii în ultimele două săptămâni, inclusiv în România, la Constanţa, a fost elucidat de oamenii de ştiinţă. De la vremea rea, la indigestie şi chiar intoxicaţie cu alcool, specialiştii au demonstrat că incidentele, care au dat naştere unor teorii mai mult sau mai puţin raţionale, au explicaţii neobişnuite dar nu apocaliptice.

Primele întâmplări bizare, care au fost mediatizate în întreaga lume au fost cele din Arkansas în Statele Unite. După ce aproximativ 5 mii de păsări moarte au căzut din cer în ajunul Anului Nou, la câteva zile ,în statul american au fost descoperiţi 100.000 de peşti morţi pe o rază de peste 30 de kilometri, de-a lungul râului Arkansas.

Autorităţile americane cred că peştii au murit din cauza unei boli. Oamenii  de ştiinţă susţin că moartea păsărilor ar fi putut fi provocată de un fulger sau de ploaie cu piatră. Deşi, iniţial au crezut că focurile de artificii ar fi cauzat moartea celor 5.000 de păsări, în micul oraş din Arkansas, specialiştii americani au fost nevoiţi să reia cercetările în acest caz după ce încă 500 de păsări au căzut  în Louisiana şi apoi în Kentucky.

După acest val de incidente au apărut ştiri despre alte decese în masă în Suedia şi milioane de peşti morţi în Maryland, dar şi în Brazilia şi Noua Zeelandă. De asemenea, au fost raportaţi şi 400.000 de crabi morţi care au eşuat pe plajele din Marea Britanie.

Incidentele, însă, nu au nicio legatura între ele, oficialii furnizând motive diferite pentru aceste decese în masă. Specialiştii spun că în primul rând vremea deosebit de rece este de vină pentru aceste incidente. Tot vremea, dar şi unele boli sunt responsabile pentru peştii şi crabii morţi.

În Italia peste 700 de păsări moarte au căzut din cer săptămâna trecută. Era vorba despre nişte turturele care prezentau nişte dungi albastre, ciudate, pe cioc. “Suntem foarte siguri că păsările au murit ca urmare a unei indigestii în masă cauzată de mâncarea în exces”, spune Rodolfo Ridolfi, director al institutului zoologic regional.

Nadia Caselli, reprezentanta unei asociaţii pentru păsări din Italia, întăreşte afirmaţiile acestuia, spunând că seminţele de floarea soarelui de la o fabrică de ulei din apropiere sunt, cel mai probabil, de vină întrucât dăunează ficatului şi rinichilor păsărilor.

În ce priveste cazul din România, în care peste 30 de grauri au fost găsiţi morţi, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un cartier de la marginea municipiului Constanţa, specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare au elucidate rapid misterul. Au stabilit că păsările au făcut o… intoxicaţie etilică după ce au mâncat borhot de struguri.

Inţial s-a crezut că păsările au fost otrăvite după ce au mâncat cereale tratate. "Ne-am putut da seama de cauza morţii abia după ce le-a fost deschis stomacul muscular a precizat  dr. Romeu Lazăr. El a declarat că “păsările mâncaseră borhot de struguri pe care-l găsiseră probabil în curţile oamenilor şi au murit în urma unei intoxicaţii cu alcool".