Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nu sunt semnale ca vreun nor radioactiv din Japonia să traverseze România

harta-centrale-nucleare-japonia.jpg

Harta centralelor nucleare din Japonia

Riscurile pentru sănătatea populaţiei României sunt reduse în cazul radiaţiilor ionizante din jurul reactoarelor nucleare din Japonia. Declaraţia vine din partea specialiştilor Institutului de Sănătate Publică.

La rândul său, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a afirmat că în prezent nu există vreun semnal că ar fi posibil ca un nor radioactiv provenit din Japonia să traverseze România. Societatea Naţională Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, a anunţat marţi, 15 martie, ca centrala nucleară din România a fost proiectată să reziste la cutremure de o magnitudine de peste 8 pe scara Richter, deşi studiile de specialitate atestă faptul că în ţara noastră nu există riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atât de mare ca a celui produs în Japonia. În cazul în care are loc un seism, centrala se opreşte în condiţii de securitate nucleară, respectiv asigură oprirea reactorului, răcirea zonei active şi monitorizarea parametrilor de securitate nucleară. Valuri tsunami cu înălţimea de 10 metri au lovit zonele estice de coastă ale Japoniei după producerea seismului de 9 grade pe scara Richter. Prima, afectată din plin, a fost provincia Fukushima, din nord-estul ţării, unde valuri de apă şi noroi au pătruns pe o porţiune de cinci kilometri pe uscat, luând pe sus case, camioane, trenuri şi ambarcaţiuni.

Germania închide şapte reactoare nucleare

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat închiderea imediată şi pentru o perioadă de trei luni a tuturor reactoarelor date în funcţiune în Germania „înainte de 1980”. În total, în Germania sunt şapte astfel de reactoare. Merkel a anunţat la începutul săptămânii un moratoriu de trei luni privind prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare, în timp ce accidentul nuclear din Japonia a exacerbat ostilitatea tradiţională a populaţiei germane faţă de energia atomică. Aşa cum a promis în campania din 2009, cancelarul a decis prelungirea cu 12 ani, în medie, a duratei de funcţionare a reactoarelor, în timp ce social-democraţii aliaţi cu ecologiştii au programat, în urmă cu zece ani, o oprire progresivă a acestora până în 2020. Şapte reactoare nucleare au fost puse în funcţiune în Germania înainte de sfârşitul lui 1980: unul la Schleswig-Holstein (nord), unul în Saxonia Inferioară (nord-vest), două în Hesse (vest), două în Baden-Wurtemberg (sud-vest) şi unul în Bavaria (sud). Această decizie afectează patru operatori ai centralei nucleare din Germania: o filială a grupului suedez Vattenfall, grupurile private germane EON şi RWE, şi grupul public regional german EnBW.

Ministrul Mediului: România, pe ultimul loc din UE în domeniul reciclării deşeurilor

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gradul de valorificare a deşeurilor”, a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a anunţat că, pentru remedierea acestei stări, ministerul va aloca, până în 2015, o sumă totală de 1,2 miliarde de euro.Potrivit estimărilor acestuia, prin sistemul integrat de management vor fi create „peste 200.000 de locuri de muncă noi”, piaţa urmând să genereze venituri de peste un miliard de euro.„România este o ţară dificilă din punct de vedere al mediului, după o perioadă lungă de industrializare, dar vom face toate eforturile pentru a sprijini investiţiile verzi”, a menţionat ministrul, invitând firmele de profil să se pregătească pentru a face faţă concurenţei de pe această viitoare piaţă.

 
Cronica de Mediu cu Dumitrina Galantonu