Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O calotă glaciară mai mare ca Manhattanul s-a desprins de un gheţar din Groenlanda

O calotă glaciară de 260 de kilometri pătraţi s-a rupt dintr-un gheţar din Groenlanda, potrivit cercetătorilor de la o universitate americană, citaţi de presa internaţională şi de cea română. Acesta este cel mai mare iceberg desprins dintr-o calotă glaciară, din 1962.

Blocul de gheaţă s-a separat de gheţarul Petermann, de pe coasta de nord-vest a Groenlandei. Este cel mai mare iceberg desprins de o calotă glaciară, din 1962, spune profesorul Andreas Muenchow, de la Universitatea Delaware (SUA).

Calota ar putea îngheţa în locul unde se află acum, în timpul iernii sau ar putea scăpa în apele dintre Groenlanda şi Canada. Dacă icebergul se mută în sud, ar putea interfera cu navigaţia, a mai spus profesorul Muenchow.

Crăpăturile din gheţarul Petermann au fost observate anul trecut şi oamenii de ştiinţă se aşteptau la desprinderea lui. Gheţarul se află la o mie de kilometri de Polul Nord.

Un cercetător de la Canadian Ice Service a detectat calota desprinsă prin imaginile făcute de sateliţii NASA joi. Fotografiile arată că gheţarul Petermann a pierdut aproximativ un sfert din calota de 70 de kilometri. Nu este însă clar dacă evenimentul s-a produs din cauza încălzirii globale, deşi primele şase luni ale lui 2010 au fost cele mai calde din istoria înregistrată. Mii de iceberguri se desprind de gheţarii din Groenlanda în fiecare an, dar rareori sunt atât de mari.