Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O piramidă la porţile Parisului

Consiliul municipal din Paris a votat zilele trecute în favoarea construirii unui controversat turn, un zgârie-nori de 180 de metri înălţime la porţile capitalei franceze. Botezată "Turnul Triunghi", construcţia va avea forma unei piramide şi se va înălţa în arrondissmentul 15 al Parisului, mai exact la Porte de Versailles, acolo unde se află actualmente Parcul expoziţional cu acelaşi nume.

Dacă nu vor fi probleme, noua construcţie va putea fi inaugurată în 2016-2017. Şantierul propriu-zis va începe de abia peste un an sau doi, timpul până atunci fiind necesar pentru modificarea diverselor planuri locale de urbanism. Permisul special de construire votat de primăria socialistă a Parisului a fost aprobat şi de opoziţia de centru-dreapta, doar grupul ecologiştilor parizieni refuzând să aprobe înălţarea acestei uriaşe construcţii.

Potrivit promotorului proiectului, turnul "Triunghi" va avea 180 de metri înălţime - mult peste plafonul maxim autorizat la Paris care e de 37 de metri - va măsura 88 de mii de metri pătraţi de birouri şi o mie 500 de de metri pătraţi de magazine la parter. Proiectul va permite crearea a 5 mii de locuri de muncă şi va costa 535 de milioane de euro fără taxe. Din sticlă şi oţel, proiectul a fost desenat de celebrul cabinet de arhitectură elvetian Herzog şi de Meuron, premiul Pritzker 2001, considerat drept Nobelul arhitecturii.

Construcţia era prevăzută, anunţată deja, de trei ani de zile de primarul Parisul Bertrand Delanoë, dar criza economică mondială a întârziat concretizarea ideii. Viitorul zgârie-nori va avea forma unui triunghi pentru a limita umbra purtată a clădirii asupra celor din vecinătate. În plus, conceput ecologic, turnul va utiliza panouri solare pentru o bună parte din energia pe care o va utiliza.

"Este un proiect emblematic pentru dinamismul şi strălucirea Parisului" a declarat satisfăcută primăria capitalei. E adevărat că edilii socialişti militează de ani de zile pentru construcţii mai înalte la Paris, contrar verzilor parizieni care s-au opus cu înverşunare până în ultima clipă proiectului de la Porte de Versailles.

Şi în opinia apărătorilor patrimoniului parizian acest gen de construcţie uriaşă "e un atac la frumuseţea capitalei". Polemica va continua, diverşii actori implicaţi în proiect sau opuşi construcţiei, urmând să depună o serie de recursuri în faţa justiţiei. Nimic nu va mai putea însă opri lansarea peste cel mult doi ani a şantierului turnului "triunghi". Contractul de închiriere semnat de primăria Parisului cu promotorii construcţiei se întinde pe o durată de 80 de ani. Lucru care permite oraşului să rămână proprietarul terenului iar la finele termenului, construcţia va reveni şi ea primăriei pariziene.