Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama, cel mai poluator lider de pe planetă

Este concluzia unui studiu realizat de revista Terra Eco. Cercetarea se bazează pe numărul de zboruri realizat de cel mai puternic om al Planetei dar şi de omologii săi. Liderul de la Casa Albă reuşeşte astfel performanţa de a nu avea un contracandidat serios în acest clasament al poluatorilor. Practic, deplasările liderilor mexican, brazilian şi chinez împreună nu acumulează totalul emisiilor cu efect de seră produse de Air Force One.

Este concluzia unui studiu realizat de revista Terra Eco. Cercetarea se bazează pe numărul de zboruri realizat de cel mai puternic om al Planetei dar şi de omologii săi.

În clasamentul realizat de revista Terra Eco, liderul de la Casa Albă conduce detaşat. De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii octombrie, deplasările lui Obama la bordul Air Force One au produs 20.000 de tone de dioxid de carbon. Acesta e rezultatul celor 150.000 de kilometri parcurşi în SUA şi 50.000 în străinătate.

Liderul de la Casa Albă reuşeşte astfel performanţa de a nu avea un contracandidat serios în acest clasament al poluatorilor. Practic, deplasările liderilor mexican, brazilian şi chinez împreună nu acumulează totalul emisiilor cu efect de seră produse de Air Force One.

Astfel, deplasările preşedintelui mexican Felipe Calderon au lăsat în urmă peste 7.100 de tone de dioxid de carbon în timp ce brazilianul Lula da Silva şi liderul chinez Hu Jintao bifează ocupă locurile 3 şi 4 în clasament cu peste 7000 de tone.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, ocupă locul şase în clasament, cu 2.900 de tone de dioxid de carbon, după cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Liderul de la Elysee vine însă puternic din urmă ţinând cont că noua sa aeronavă prezidenţială este mult mai puternică deci şi mai poluantă.

Realizatorii studiului arată că "dacă ar fi circulat cu «Air Sarko One» de la începutul anului, preşedintele francez ar fi multiplicat de 2 ori şi jumătate emisiile de dioxid de carbon şi ar fi fost pe locul doi în clasament".

Emisiile de CO2 atribuite aeronavei prezidenţiale franceze sunt rezultatul a aproape 134.000 de km făcuţi la bordul unui Airbus 319.

Autorii studiului spun că Sarkozy a fost la un pas de a fi dat drept exemplu pozitiv dacă nu şi-ar fi schimbat aeronava prezidenţială cu un A330 foarte poluant, supranumit de presă Air Sarko One.

Să mai spunem că acest clasament a fost făcut înaintea summitului de la Calcun din 29 noiembrie - 10 decembrie - summit dedicat schimărilor climatice.