
Mediu
ONG-uri: Susţinerea proiectului Roşia Montană de către preşedinte este inacceptabilă
aur.jpg

"În acest moment sunt mai multe procese pe rol, procesul de autorizare de mediu este încă nefinalizat, aşa că am ruga ca demnitarii, inclusiv domnul preşedinte, să se delimiteze de la a se antepronunţa pe acest subiect. Noi ne menţinem pe poziţia noastră, spunem că în ceea ce priveşte mediul avem rezervele noastre. Depinde din ce punct de vedere vrem să vedem o dezvoltare armonioasă. Dacă ne gândim la o dezvoltare pe termen lung, s-ar putea să nu ne avantajeze acest proiect", spune la RFI directorul World Wide Fund România, Magor Csibi.
Premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecută, că nu este un "fan" al proiectului Roşia Montană şi că prevederile contractului, nefavorabile statului român, ar trebui "revăzute", subliniind totodată că aşteaptă ca specialiştii să îi spună dacă este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.
Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.
Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.