Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-uri: Susţinerea proiectului Roşia Montană de către preşedinte este inacceptabilă

aur.jpg

Săptămâna trecută, premierul Emil Boc reafirma că nu este un fan al proiectului Roşia Montană

30 de organizaţii non-guvernamentale de mediu îi cer preşedintelui Traian Băsescu să îşi retragă declaraţiile referitoare la proiectul de la Roşia Montană. ONG-urile spun că "susţinerea deschisă a controversatului proiect minier de la Roşia Montană este inacceptabilă". Reacţia ONG-urilor vine după ce şeful statului a declarat că proiectul de la Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR. Directorul World Wide Fund România, Magor Csibi, spune la RFI că politicienii ar trebui să fie mai reţinuţi în declaraţiile privind Roşia Montană.

"În acest moment sunt mai multe procese pe rol, procesul de autorizare de mediu este încă nefinalizat, aşa că am ruga ca demnitarii, inclusiv domnul preşedinte, să se delimiteze de la a se antepronunţa pe acest subiect. Noi ne menţinem pe poziţia noastră, spunem că în ceea ce priveşte mediul avem rezervele noastre. Depinde din ce punct de vedere vrem să vedem o dezvoltare armonioasă. Dacă ne gândim la o dezvoltare pe termen lung, s-ar putea să nu ne avantajeze acest proiect", spune la RFI directorul World Wide Fund România, Magor Csibi.

Premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecută, că nu este un "fan" al proiectului Roşia Montană şi că prevederile contractului, nefavorabile statului român, ar trebui "revăzute", subliniind totodată că aşteaptă ca specialiştii să îi spună dacă este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

 
Magor Csibi, în dialog cu Liliana Simionescu, despre proiectul Roşia Montană