Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pădurile Spaniei, distruse de incendii

După cea mai secetoasă iarnă care s-a înregistrat în ultimii 70 de ani, Spania se confruntă cu o intensă perioada caniculară, ceea ce a dus la izbucnirea a peste zece incendii de mari proporţii, de-a lungul şi de-a latul întregului spaţiu iberic. Multe localităţi au fost evacuate în acest week-end, iar miile de persoane rămase fară locuinţe şi-au găsit adăpost în clădiri puse la dispoziţie de autorităţi. Pompierii împreună cu unităţi militare speciale se luptă zi şi noapte cu focurile care înghit sute de hectare de păduri.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Toată harta Spaniei este presărată cu puncte roşii, indicând incendii care trasformă în scrum mii de hectare de păduri, terenuri agricole sau localităţi rurale. În urma ultimului val de sufocante temperaturi caniculare, mercurul termometrelor s-a păstrat mai multe zile între 40 şi 45 de grade în cea mai mare parte a  Spaniei, metereologii menţinând codul roşu de temperatură aproape toata săptămâna trecută.

Succesivele zile şi nopţi de continuă arşiţă au declanşat  peste zece incendii, care au provocat importante pagube materiale şi ecologice. În Galiţia, aproape două mii de hectare de pădure au fost afectate de incendii. Cea mai mare parte dintre ele e ţinută sub control, dar clima uscată din ultimele zile şi vântul fac încă dificilă misiunea echipelor de intervenţii. Sute de agenţi forestieri şi pompieri, ajutaţi de 30 de elicoptere şi avioane  militare, încearcă să stingă focul.

În Castilla la Mancha, ministrul local al Agriculturii, a raportat că au ars aproape 500 de hectare, afectând Parcul Naţional Cabañeros. O altă zonă protejată, devastată de flăcări a fost  Reserva Naturala Doñana, Andaluzia, unul dintre puţinele ecosisteme unde  încă mai traieşte în libertate linxul iberic.

În Girona, Catalonia, aproape 60 de echipe de intervenţie şi peste 30 de avioane şi elicoptere, ajutate de hidroavioane franceze au fost implicate în operaţiunile de stingere a incendiilor, care au înghiţit peste 200 de hectare de păduri, aproape de graniţa cu Franţa.

Dramatică situaţie se trăieşte şi în arhipelagul Canare. În insulele Tenerife şi la Gomera, aproape 20 de localităţi au fost evacuate, lăsând fără adăpost aproape cinci mii de persoane. Aici, incendiile au devastat în ultimele zile peste 500 de hectare, adăugându-se celor peste trei mii de hectare, care au fost mistuite de flăcări la sfârşitul săptămânii trecute. Ca şi în alte zone ale Spaniei şi aici au fost afectate importante parcuri naturale.

 
Madrid, Mugur Chiujdea, despre incendiile de pădure din Spania