Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Park(ing) Day, prilej de socializare pentru bucureşteni

parking-day-parcarea-baneasa.jpg

Park(ing) Day, prilej de socializare pentru bucureşteni

Evenimentul RFI, Park(ing) Day, a pus stăpânire pe două mari parcări din Bucureşti: cea de la piaţa Unirii (magazinul Unirea, aripa Călăraşi) şi cea de la Carrefour Băneasa. Între orele 10 şi 18, sute de oameni au avut ocazia să descopere surprizele pregătite de RFI România şi partenerii săi.

Parcări transformate în locuri de luat pauze plăcute: biblioteci în aer liber, plimbări cu bicicleta, spectacole ale Teatrului Masca, partide de baschet şi ping-pong, demonstraţii de dans irlandez, înălţări de zmee – cu astfel de tentaţii i-au aşteptat jurnaliştii RFI şi partenerii lor pe toţi cei care au fost curioşi să vadă ce beneficii ar presupune un oraş cu mai puţine maşini şi mai puţine parcări.

La Piaţa Unirii (aripa Călăraşi ), vizitatorii au fost pe cât de diferiţi, pe atât de curioşi să încerce în centrul oraşului o oază de linişte: elevi, tineri, pensionari, doamne grăbite cu sacoşe. Pentru tineri, primul punct de atracţie: terenul improvizat de baschet.

Un tânăr explică în timp ce se pregăteşte să arunce la coş: "am văzut de dimineaţă, când mergeam spre şcoală, că se pregătea ceva. Acum, că am terminat cursurile,  am zis să profit!"

Ratează, dar nu vrea să se dea bătut, aşa că îşi provoacă prietenii la un joc. Amicii refuză mai întâi, pe motiv că nu sunt echipaţi. Răspunde în schimb, cu îndrăzneală, un copil al străzii: "pariu pe 100 de mii că dau coş?" Ratează şi el, dar meciul deja s-a legat de la sine: diferenţele sociale nu-şi mai găsesc locul pe terenul de baschet.


Câţiva metri mai încolo, o doamnă de la “Grupul de Iniţiativă Callatis - Drumul Taberei” îi explică unui pensionar de ce e important să se alăture grupului. "Aveţi timp liber, aveţi probleme, iar aceste probleme chiar se rezolvă dacă suntem mai mulţi şi le semnalăm!" Discuţia are loc lângă un cort cu sloganul " La picnic cu vecinii".


Printre  participanţi, Alex Popa de la “Inima Copiilor”, o organizaţie care a reuşit să strângă fonduri pentru a înfiinţa o secţie de cardiochirurgie la spitalul Marie Curie din Bucureşti. La finalul zilei, el declară că iniţiativa RFI a fost un prilej perfect pentru ca locuitorii unui Bucureşti aglomerat şi plin de oameni grăbiţi să se cunoască între ei.

"Cred că, cu cât te afli într-un oraş mai mare şi mai aglomerat, eşti mai singur şi relaţionezi mai greu. Asta cred eu că se întâmplă în Bucureşti şi lumea e aşa, mai reticentă în a interacţiona cu cei din jur, în a se împrieteni. Dar eu sunt optimist, iar cu optimismul meu am făcut multe până acum".

 

 

 

 
Park(ing) Day Unirea