Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proceduri standard de licitaţii pe fonduri UE

Guvernul propune adoptarea unei documentaţii standard pentru licitaţiile privind atribuirea contractelor cu fonduri UE în domeniul mediului.

Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Emil Boc. Potrivit acestuia, documentele standard adoptate prin hotărâre de Guvern vor simplifica procedurile de organizare a licitaţiilor şi de atribuire a contractelor. Executivul va adopta însă în formă finală procedurile standard după consultarea Comisiei Europene. „Dorim să avem şi o consultare cu Comisia Europeană, astfel încât această procedură să fie după aceea obligatorie pentru toate autorităţile şi recunoscute de UE, în sensul că licitaţiile care se organizează să fie în concordanţă cu legislaţia naţională şi acquis-ul comunitar", a precizat premierul. Acesta a declarat că standardizarea procedurilor va reduce timpul accesării fondurilor europene şi va spori transparenţa şi legalitatea în acest proces.

Analiză Reuters: Preţul grâului va creşte şi din cauza inundaţiilor din Australia

Inundaţiile catastrofale din Australia afectează exportul cerealelor şi proviziile de grâu ale planetei. Din această cauză, analiştii vorbesc despre creşterea preţurilor la alimente în viitorul apropiat. Un raport al Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie, publicat săptămâna trecută, arătă că preţurile alimentelor, la nivel mondial, au atins niveluri record în luna decembrie. De asemenea, documentul avertizează că preţurile pentru cereale ar putea creşte în continuare, fapt care se aşteaptă să fie subliniat şi de raportul guvernului Statelor Unite pe această temă. În acest moment, ţări mari precum China, India şi Brazilia se luptă cu inflaţie de două cifre, la alimente. Pe lângă toate aceste probleme, acum şi Australia, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, a oprit comerţul cu cereale prin portul Fisherman Island, din statul Queensland, după inundaţiile catastrofale. În plus, ploile torenţiale şi apele revărsate au distrus majoritatea culturilor. Preţurile la grâu au crescut cu 47 % anul trecut, la porumb cu mai mult de 50 %, iar la soia cu 34 %.

Studiu: Planeta se va confrunta cu cea mai mare topire a gheţii până în 2100

Încălzirea globală ar putea face să dispară trei sferturi din gheţarii Munţilor Alpi până în 2100. În acelaşi timp, nivelul mării ar putea creşte cu patru metri până în anul 3000, prin topirea gheţii din vestul Antarcticii. Concluziile aparţin unor studii publicate recent de revista Nature Geoscience şi preluate de presa din întreaga lume. Una dintre cercetări avertizează că suprafaţa gheţii va scădea cu 15 până la 27 % în volum, până în anul 2100. Noua Zeelandă ar putea pierde 72 % din gheţarii săi iar Alpii din Europa – 75 %. În vestul Canadei şi în Statele Unite ale Americii, 50 % din suprafaţa gheţarilor ar putea dispărea până în 2100, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra rezervelor de apă, mai arată studiile. Geofizicienii de la Universitatea din Alaska au făcut aceste calcule după ce au studiat extrase din registrele cu informaţii despre evoluţia a mai mult de 300 de gheţari între anii 1961 şi 2004.

 
Cronica de Mediu cu Raluca Pantazi