Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recensământ al copacilor în Bucureşti

Cu ajutorul unui sistem informatic, Primăria Capitalei a aflat câţi copaci sunt în oraş. S-au numărat astfel nu mai puţin de 1.700.000 de arbori pe domeniul public şi alţi 400.000 pe domeniile private.

Cadastrul Verde realizat de Primăria capitalei este o premieră: potrivit datelor obţinute cu ajutorul sistemului informatic, în ultimele decenii numărul copacilor din Bucureşti s-ar fi dublat. Cei mai mulţi copaci se găsesc, cum era de aşteptat, în parcuri: numai Cişmigiul numără aproape 3.200 de arbori dintre care 156 sunt ocrotiţi prin lege.

Cel mai verde sector din Bucureşti este sectorul unu, unde se găsesc peste 550.000 de copaci. La polul opus se găseşte sectorul doi, care a pierdut în ultimii 20 de ani peste 4.000 de copaci, care au fost tăiaţi.

La prima vedere, lucrurile stau bine.Dacă ne uităm însă la ce ne cere Uniunea Europeană, avem prea puţini copaci: la finalul anului trecut existau doar 0,88 de arbori pe cap de locuitor, faţă de trei, cât se cere la nivel european. În schimb, la capitolul spaţii verzi stăm, se pare, ceva mai bine: media este de 23,21 de metri pătraţi pe cap de locuitor, faţă de media europeană de 26 de metri.

Pentru realizarea Cadastrului Verde, s-au cheltuit 9,3 milioane de lei, bani veniţi de la Uniunea Europeană, care impune oraşelor să monitorizeze atent situaţia copacilor şi a spaţiilor verzi.