Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Retrospectivă 2011: Energia nucleară post-Fukushima

total-150000-persoane-au-fost-nevoite-sa-paraseasca-prefectura-chiar-accidentul-nu-provocat-niciun.jpg

150.000 de persoane au fost nevoite să părăsească prefectura, chiar dacă accidentul nu a provocat niciun mort. Foto: Reuters

Dezastrul din 11 martie 2011 şi catastrofa de la Fukushima au aruncat energia nucleară într-o nouă criză existenţială. Mai multe state au decis că vor renunţa în totalitate la energia produsă din surse nucleare sau că vor reduce ponderea acesteia în necesarul total, iar Japonia a avansat scenariul conform căruia industria nucleară trebuie să „renască”.

Când aveau să lovească valurile tsunami cu înălţimea de 14 metri, zidurile până atunci sigure ale centralei nucleare Fukushima Daiichi au cedat afectând generatoarele de urgenţă ale instalaţiei. Nimic nu mai avea să împiedice combustibilul nuclear să intre în fuziune. Explozii ulterioare de hidrogen au eliberat cantităţi uriaşe de material radioactiv în atmosferă şi în zonele învecinate.

În total, 150.000 de persoane au fost nevoite să părăsească prefectura, chiar dacă accidentul nu a provocat niciun mort. La 25 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, lumea avea să descopere încă un „no-man’s-land”.

Unda de şoc s-a răspândit la nivel mondial. La sfârşitul lunii mai, Germania anunţa că până în anul 2022 va renunţa în totalitate la producţia de energie din surse atomice. Elveţia şi-a luat un termen mai lejer: 2034. În iunie, Italia organiza un referendum care avea să confirme decizia de renunţare la energia nucleară luată încă din 1990. Belgia este în pregătiri.

Franţa, campioana producţiei de energie din elemente atomice, nu a luat încă nicio decizie. Este de aşteptat însă ca acest subiect să fie una din temele principale de discuţie în campania electorală de anul viitor.

La nivel internaţional, indiferent de decizia de a renunţa sau nu la energia nucleară, autorităţile responsabile cu siguranţa în acest sector au derulat teste de stress pentru a restabili încrederea în instalaţiile care cel puţin o perioadă de acum încolo vor mai funcţiona. Unele teste au fost finalizate şi au dus chiar şi la oprirea unor reactoare mai vechi, altele încă nu s-au terminat.

Industria este într-o perioadă extrem de dificilă. Înainte de martie 2011, acesteia i se promitea renaşterea sectorului nuclear în tentativele de combatere a emisiilor de bioxid de carbon şi a gazelor cu efect de seră. Cel mai pesimist scenariu avansat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică este o reducere cu 15% a instalaţiilor funcţionale, anularea a jumătate din proiectele aflate în derulare şi stoparea oricărui proiect nou.

În acest context, se pune întrebarea: cum putem întrerupe dependenţa de combustibilii fosili şi realiza o tranziţie uşoară către o energie „verde”? Deocamdată, energia eoliană şi solară nu sunt la un stadiu tehnologic atât de avansat încât să poată înlocui producţia nucleară. Se prefigurează o nouă eră de glorie: cea a gazelor naturale.