Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RFI a sărbătorit primul PARK(ing) Day

RFI România a transformat parcările în parcuri de PARK(ing). Este vorba de un eveniment care se desfăşoară în toată lumea şi în premieră şi la Bucureşti. PARK(ing) Day-ul românesc a fost un motiv pentru bucureşteni de a se recrea în aer liber, în parcare. Liliana Simionescu a fost prin parcările unde RFI România a sărbătorit PARK(ing) Day.

Zeci de maşini care înconjurau doi metri pătraţi de gazon, scaune, o umbrelă galbenă de soare, o măsuţă cu pliante despre protejarea mediului înconjurător şi câteva biciclete de închiriat gratuit. Asta au găsit bucureştenii în parcarea de la Universitate de lângă fântâna de primul PARK(ing) Day din România. Oamenii spun că relaxarea prin mersul pe bicicletă e o idee bună într-o zi aglomerată. "Este foarte bine pentru că astfel se mai împiedică încărcarea atmosferei cu poluare, mai ales că este foarte mare problema locurilor de parcare. Eu sunt arhitect şi stiu toată problema cu traficul intens" îmi spune o tânără care tocmai voia să se urce pe bicicletă.

Peisajul a fost diferit în fiecare loc. Spre exemplu la Piaţa Victoriei în faţa Guvernului prin nebunia de maşini parcate i-am găsit pe Mihai Călin şi Antonian Alexandru de la Organizaţia ViitorPlus. Stăteau pe scaune, la o măsuţă, lângă ei se afla "recicleta" o bicicletă cu care Antonian merge pe la firme si strange hârtie pe care o recliclează iar din bani strânşi se cumpără copaci care sunt plantaţi mai apoi în zone despădurite. L-am întrebat pe Antonian cât cară cu bicicleta transformată într-o ricşă adaptată pentru a căra cât mai multă hârtie. "Depinde cum suntem chemaţi, cel mai mult am cărat 600 de kilograme de hârtie pe zi, cred că am depăşit 14 tone până acum. E cam greu în trafic pentru că mulţi nu ne respectă ca biciclişti." spune Antonian care îmi arată mândru o serie de articole de ziar în care apăruse.

Alt loc de PARK(ing) dar alt peisaj. Am ajuns şi în parcarea de la Ateneul Român. Acolo pe bucureşteni i-au aşteptat pe câţiva metri pătraţi de iarbă o masă cu zeci de cărţi de răsfoit. M-am întors din periplul meu de PARK(ing) Day la Universitate unde pe bordura de lângă fântâna arteziană observ o perche de sandale şi alta de teneşi. Doi tineri curajoşi s-au descălţat să simtă iarba. "E foarte bine. Iarba e un pic umedă şi e tocmai bine aşa că sunt ultimele zile de căldură. Ideea e foarte bună însă îmi pare rău că e micuţ spaţiul. Aş fi vrut şi mai multă iarbă." îmi spune unul dintre tinerii desculţi. Celălat, îşi lăsase rucsacul pe bordură şi se plimba în picioarele goale prin iarbă. "E foarte tare, e foarte mişto. Acum gâdilă un pic atunci când mă mişc, îmi intră printre degete. Uitasem senzaţia asta. E trist că sunt câteva petice de iarbă ar trbui să fie mult mai multe şi mult mai dese. Ar trebui să dispară de tot parcările" spune tânărul nonconformist care a simţit pe pielea lui PARK(ing) Day.