Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, în faţa unei iminente suspendări de la tranzacţionarea certificatelor verzi

poluare-foto-reuters.jpg

Poluare. Foto: Reuters

România riscă să piardă sute de milioane de euro din cauza unei iminente suspendări de cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, informează Mediafax. Situaţia este generată de neregulile găsite la întocmirea Inventarului Naţional de Emisii, pentru care şeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Iosif Nagy, urmează să fie demis.

Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto. Conform procedurii, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o "declaraţie oficială".

Ministrul Mediului, László Borbély, a declarat luna trecută că există o sesizare din partea comisiei care se ocupă de raportări, dar că nu este nici prima şi nici ultima oară când se acordă o suspendare pe o anumită perioadă unei ţări şi se poate rezolva.

Declaraţiile ministrului Mediului au fost însă contrazise de o sursă din echipa de experţi în Protocolul de la Kyoto a unei instituţii de mediu din Bucureşti, care a declarat că "Problema în care a ajuns acum România este extrem de delicată".

Potrivit expertului citat, România "va fi, cel mai probabil, suspendată" din cauză că Bucureştiul nu a fost în stare să raporteze corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel naţional, mai exact să facă un aşa-numit inventar al acestora.

Inventarul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră pentru 2011 este întocmit în mod normal de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, al cărei şef urmează să fie demis.