Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, locul 13 la investiţii în energii regenerabile

energie-regenerabila.jpg

România, locul 13 la investiţii în energii regenerabile

România rămâne pe locul 13 la nivel mondial în topul ţărilor atractive pentru investiţii în energia regenerabilă, arată un studiu al companiei de consultanţă financiară Ernst & Young. Succesul în domeniu depinde însă de modul în care executivul şi legislativul pot susţine acest sector, ceea ce înseamnă acţiuni imediate, subliniază raportul.

Afacerile în domeniul energiilor regenerabile sunt costisitoare, iar pentru atragerea firmelor în acest sector e nevoie de stimularea investiţiilor pe termen lung, scriu experţii de la Ernst & Young. Raportul notează că e nevoie de adoptarea rapidă a unor măsuri în acest domeniu de viitor, succesul României fiind determinat, printre altele, de ataractivitatea dată de legislaţia privitoare la aşa numitele certificate verzi.

Numai că acest domeniu e limitat şi cantitativ, şi în timp, iar asta i-ar putea face pe investitori să se orienteze spre alte ţări, cu legislaţie mai permisivă. Compania de consultanţă atrage atenţia că există pieţe imense, cu necesităţi mari în domeniul energetic şi care ar putea concentra toţi bani disponibili în domeniu.

E vorba de India şi China, iar planurile internaţionale de investiţii anunţate în energie vizează sectoarele tradiţionale ale producţiei, în termocentrale şi hidrocentrale. Asta înseamnă că pentru a rămâne în joc şi pentru a continua să atragă bani în sectorul energiei, România ar trebui să treacă imediat la construirea de programe coerente care să facă aceste investiţii atractive şi, în acelaşi timp, să continue să sprijine implementarea noilor tehnologii, cum ar fi serviciile energetice şi reţelele computerizate de energie, consideră reprezentanţii E&Y. În plus, raportul companiei de consultanţă vorbeşte de nevoia unei strategii energetice clare şi de obţinerea mai uşoară a finanţărilor în domeniu.

"Este necesară elaborarea unei strategii energetice clare, care să stabilească priorităţile pentru dezvoltarea celor mai competitive surse de generare a electricităţii şi să ofere mecanismele adecvate de piaţă pentru a facilita finanţarea proiectelor pe termen lung. În acest fel România va putea echilibra ponderea crescândă a aportului surselor regenerabile, cu dezvoltarea adecvată a reţelei de transport, a sarcinii de bază şi a rezervei de capacitate", scrie în Ernst & Young România.

Topul celor mai atractive ţări pentru investiţii în sectorul energiilor regenerabile este condus de China, urmată de Statele Unite, Germania, India, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Brazilia, Australia, Suedia şi România. Dintre statele Europei Centrale şi de Est, Polonia se regăseşte pe locul 15, Ucraina pe 29, Austria pe 33, Bulgaria pe 36, iar Ungaria şi Cehia pe 39, respectiv 40.