Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România ocupă locul 7 în UE după capacitatea instalată în energie eoliană

România şi-a mărit anul trecut capacitatea instalată în energie eoliană cu 448 MW, la 462 MW, fiind pe locul 7 în UE la creşterea de volum. 

Însă, este în continuare cu mult în urma altor state membre în această privinţă. Astfel, dacă ponderea energiei eoliene în totalul consumului intern este de 24 % în Danemarca, 14 % în Spania şi Portugalia, circa 10 % în Irlanda şi Germania şi 5,3 % la nivelul UE, în România numai 1,6 % din electricitatea folosită provine din centrale eoliene. Spania a reuşit, anul trecut, cea mai puternică creştere în volum a capacităţii de generare de energie eoliană, instalând 1.516 MW, urmată de Germania (1.493 MW), Franţa (1.086 MW), Marea Britanie (963 MW), Italia (948 MW), Suedia (604 MW), România (448 MW), Polonia (382 MW), Belgia (350 MW), Portugalia (345 MW) şi Danemarca (327 MW), potrivit unui raport al Asociaţiei Europene pentru Energie Eoliană. Restul statelor membre UE au instalat în total 800 MW în energie eoliană în 2010. Germania are cea mai mare capacitate de producţie de energie eoliană din UE, urmată de Spania, Italia şi Franţa. În România sunt în pregătire sau în derulare numeroase proiecte de energie eoliană, dezvoltate de companii precum CEZ (350 MW), Iberdrola (500-600 MW), Verbund (200 MW), Energias de Portugal (230 MW) sau Continental Wind Partners (232 MW).

O companie britanică susţine că a inventat benzina artificială

Cercetătorii de la laboratorul Rutheford Appleton de lângă Oxford au inventat un carburant "artificial", care va costa de circa patru ori mai puţin decât preţul actual al benzinei în Marea Britanie şi care poate fi folosit de maşinile care se află în prezent în circulaţie. Conducătorii autor vor putea să circule aproximativ 500 - 600 de km fără să facă pauză pentru a alimenta. Acest combustibil care are la bază hidrogen nu produce gaze cu efect de seră şi va putea fi disponibil în circa trei ani.

Poliţia din Grecia: Furtul certificatelor de emisii de CO2 în mai multe ţări UE a pornit din România

Un oficial al poliţiei din Grecia a declarat că hackerii responsabili pentru furtul de certificate de emisii de dioxid de carbon, care a determinat Comisia Europeană să oprească tranzacţiile săptămâna trecută, ar fi provenit din România. Poliţia a identificat între 8 şi 10 adrese IP pe care hackerii le-au folosit pentru a ataca Registrul Naţional al Greciei al emisiilor de gaze cu efect de seră. CE a decis săptămâna trecută să suspende tranzacţiile cu certificate pentru dioxid de carbon, după ce hackerii au furat certificate în valoare de circa 30 milioane euro de la registrele naţionale din mai multe ţări europene. Potrivit Wall Street Journal, citat de Bloomberg, poliţia, împreună cu Europol şi Interpol, vor anunţa arestări în acest caz în următoarele zile.În noiembrie anul trecut, Holcim România a anunţat că persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de certificate CO2 deţinute de companie la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, sustrăgând certificate de 15 milioane euro, caz care a fost sesizat şi la Europol (Oficiul de Poliţie al Uniunii Europene). Se bănuia, la acel moment, că sustragerea certificatelor a fost realizată cu ajutorul unor persoane din cadrul companiei.Certificatele de emisii au la bază sintagma "poluatorul plăteşte". Compania A care poluează mai mult decât cota atribuită şi pentru care ar fi prea costisitoare o restructurare în vederea reducerii nivelului de poluare, poate cumpăra "dreptul" de a polua suplimentar de la o altă companie (B) care poluează mai puţin decât îi permit certificatele obţinute. Ambele companii sunt prin urmare, câştigătoare. Firma A plăteşte pentru poluarea "suplimentară", iar firma B este recompensată financiar pentru faptul că nu poluează la un nivel ridicat. Certificatele se tranzacţionează pe burse, volumul global al acestor tranzacţii depăşind 136 miliarde de dolari în 2009.

 
Cronica de Mediu cu Dumitrina Galantonu