
Mediu
Roşia Montană, mai aproape de UNESCO
rosia-montana.jpg

Votul din comisie nu înseamnă că Roşia Montană va fi inclusă pe lista de patrimoniu a UNESCO, ci pur şi simplu că s-a făcut un pas în această direcţie. Cu alte cuvinte, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a fost de acord ca Ministerul Culturii să facă mai departe propunerea către UNESCO.
Ministrul Kelemen Hunor afirmase zilele trecute că părerile specialiştilor UNESCO sunt împărţite în ceea ce priveşte şansele de a include Roşia Montană pe lista organizaţiei. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că demersurile nu vor continua, a adăugat ministrul.
El a spus că România are posibilităţi mici de a include noi poziţii pe lista UNESCO, la fel ca Ungaria sau Germania.
Preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, Virgil Polizu spune la RFI ce condiţii ar trebui îndeplinite pentru ca sit-ul Roşia Montană să fie trecut în patrimoniul UNESCO.
"Discuţia noastră de ieri (miercuri - n.r.) nu a fost un vot, ci a fost expunerea punctelor de vedere diferite sau nu ale membrilor comisiei naţionale. Atâta tot. Lucru pe care l-am transmis ministrului Culturii. Asta-i tot. Asta nu înseamnă nici un pas în plus, ca să fie limpede, ci numai un punct de vedere exprimat oficial, dacă doriţi, alături de Ministerul Culturii", explică Polizu.
Proiectul aurifer de la Roşia Montană este poate cel mai controversat din ultimii 10-20 de ani. Ecologiştii se tem că tehnologia bazată pe cianuri este riscantă, întrucât un eventual accident ecologic ar avea consecinţe catastrofale.
De partea lor, susţinătorii proiectului spun că riscul producerii unui accident de acest gen este minim. În plus, ei precizează că tehnologia pe bază de cianuri este folosită cu succes în alte ţări.