Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu şacalul "în curte" şi puşca la ochi. Liber la vânat în Delta Dunării?

sacalul-curte-pusca-ochi-liber-vanat-delta-dunarii.jpg

O comisie parlamentară propune reintroducerea vânătorii în Delta Dunării.

Populaţia din Delta Dunării "se va trezi cu şacalul în curte", dacă vânătoarea nu va fi reintrodusă. O spune la RFI preşedintele Comisiei de Administraţie şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor, Vasile Gherasim. Directorul executiv de la Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu, se teme de eventuale abuzuri.

Democrat-liberalul Vasile Gherasim susţine că reintroducerea vânătorii în Delta Dunării s-ar impune, din cauza înmulţirii excesive a anumitor specii.

"Ne-am documentat. În toate celelalte delte din lume există vânătoare, tocmai pentru a proteja speciile care sunt mai puţin agresive faţă de speciile agresive. Dacă lăsăm aşa, ne trezim cu şacalul în curtea omului! Nu e prea mult spus. Avem reclamaţii de la ei, că şacalul s-a înmulţit foarte mult şi că a ajuns până în preajma gospodăriilor oamenilor. Şi mistreţul s-a înmulţit foarte mult şi face mari distrugeri. Cel mai periculos este şacalul şi ciorile grive!", spune Gherasim.

În replică, directorul executiv al asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu, se teme că vor apărea abuzuri, dacă vânătoarea va fi reintrodusă în Delta Dunării.

"Nu ştiu dacă domnul deputat, preşedintele Comisiei (de administraţie şi echilibru ecologic-n.r.) a auzit de vânătoarea de extracţie, care se foloseşte în majoritatea rezervaţiilor şi din România şi din lume. Adică în momentul în care se înmulţeşte o specie dăunătoare peste limite, se dau autorizaţii şi se extrag exemplarele care sunt în exces. Ceea ce nu va fi cazul aici, pentru că în lege nu apare nici ce a spus dânsul, că se va vâna raţional şi controlat. Dă dânsul asigurări că se va întâmpla aşa? Nu. Trebuia menţionat acolo!", spune Dan Bărbulescu.

Comisia de Administraţie şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a propus recent reintroducerea vânătorii în Delta Dunării, după ce practica fusese eliminată astă vară.

Vasile Gherasim, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reintroducerea vânătorii în Delta Dunării
1677