Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţia rămâne gravă la centrala Fukushima

Situaţia centralei nucleare japoneze Fukushima, avariată de cutremurul din 11 martie, "rămâne foarte gravă". Afirmaţia îi aparţine directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano şi a fost făcută la Nairobi, în Kenya, acolo unde are loc reuniunea Consiliului de Administraţie al directorilor generali ai organizaţiei.

"Japonia nu este singură. Secretarul general al ONU mi-a promis că va oferi tot sprijinul necesar. Acum, cel mai important este să punem capăt acestei situaţii de criză", a mai spus el.

Autorităţile japoneze depun eforturi pentru a împiedica producerea unei catastrofe nucleare la centrala Fukushima, grav avariată după cutremurul urmat de un tsunami devastator din martie. O serie de accidente înregistrate la centrala nucleară s-a soldat cu emisii radioactive în aer şi în apă şi cu contaminarea produselor alimentare în zonă.

Conform bilanţurilor oficiale, mai mult de 28.000 de persoane au murit sau sunt date dispărute după cutremurul cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami de proporţii, care a devastat zone întinse din Japonia.

Rezolvarea actualei crize "va dura şi, pentru a putea spune că situaţia a revenit la normal, va mai fi nevoie de timp", a spus Amano. "Cred că va dura mai mult decât îşi imaginează lumea", a adăugat el.

Pe de altă parte, premierul japonez, Naoto Kan, a vizitat sâmbătă, pentru prima dată, regiunea de nord-est a ţării, devastată de cutremurul din 11 martie, şi zona centralei nucleare Fukushima.