Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Şofez, deci plantez!" are peste 29.000 de copaci

Voluntarii Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta au plantat peste 29.000 de copaci în Bucureşti, Comana şi Mahmudia, în cadrul campaniei Şofez, deci plantez! derulată în perioada martie 2010 – aprilie 2011, cu sprijinul Petrom.

Şofez, deci plantez! este o campanie de responsabilizare iniţiată de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi implementată cu sprijinul Copacul de Hârtie, Romsilva şi Petrom, prin care şoferii din întreaga ţară au contribuit la plantarea de copaci prin cumpărarea unui odorizant auto din cele 147 de stații de distribuție Petrom selectate. Proiectul pleacă de la premisa că plantarea de copaci este una dintre cele mai eficiente soluții pentru a reduce efectul poluator al noxelor emanate de mașini.

În perioada campaniei, şoferii au cumpărat 29.163 de odorizanţi din staţiile de distribuție Petrom. Urmând principiul un odorizant cumpărat = un copac plantat, voluntarii organizațiilor implicate s-au reunit pentru plantarea celor peste 29.000 de puieți Șofez deci plantez în București, Comana și Mahmudia.

Pe parcursul lunii aprilie 2011, la Mahmudia (judeţul Tulcea) au fost plantaţi 22.700 de puieţi de salcâm, vişin şi sălcioară, în parteneriat cu Primăria Mahmudia. Puieţii acoperă 5,5 hectare de pe raza comunei, pe trei parcele: parcela “Zona Nicolaev” din imediata apropiere a satului, zona fostului CAP şi o zonă supusă eroziunii accentuate, limitrofă cu uzina de apă şi cu cimitirul comunităţii ruşilor lipoveni. Puieţii Şofez, deci plantez! din comună vor fi întreţinuţi de Primăria Mahmudia şi îngrijiţi până la maturitate.

Plantările de la Mahmudia au reunit peste 150 de voluntari din rândul elevilor de la Grupul Şcolar Mahmudia, Centrul de Voluntariat EUdivers Tulcea, angajaţi ai Consiliulului Local Mahmudia, Primăria Mahmudia, SC Util Aqua Mahmudia şi un număr restrâns de localnici.

Plantările de toamnă din cadrul campaniei Şofez deci plantez! au avut loc în judeţul Giurgiu, în parteneriat cu Ocolul Silvic Comana - Direcţia Silvică Giurgiu. În luna noiembrie 2010, cei 100 de voluntari din Bucureşti şi Giurgiu înscrişi pe site-ul proiectului, printre care şi elevi de la Colegiul Tehnic Petru Maior din Bucureşti, au plantat 6.500 de puieţi de stejar şi frasin în Parcul Natural Comana.

Proiectul a reunit sute de voluntari la plantări și mii de voluntari la volan în toată țara, care au înțeles cât valorează un simplu gest pentru viitorul copiilor noștri! Acesta a fost nu numai un proiect de împădurire, dar și un proiect de responsabilizare, iar rezultatele lui ne arată că implicarea în protecția  mediului intră încet dar sigur în conștiința colectivă.” a afirmat Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

Le mulţumim tuturor celor care au contribuit la plantarea celor peste 29.000 de copaci: clienţilor din staţiile Petrom care s-au alăturat campaniei, voluntarilor care au participat la plantare şi partenerilor acestui proiect. Petrom continuă şi anul acesta să crească numărul de copaci din România prin plantările din Ţara lui Andrei şi sperăm ca, astfel, să fim şi noi prezenţi în agenda europeană a Anului Voluntariatului.” a declarat Mona Nicolici , Head of Community Relations and Social Affairs Petrom.

Despre proiectul Şofez, deci plantez!

Proiectul Şofez, deci plantez! a debutat în martie 2010. Atunci s-au pus în vânzare odorizanţi auto, în formă de copac, în 147 de stații de distribuție Petrom selectate, urmând ca voluntarii organizaţiilor implicate să planteze un copac pentru fiecare odorizant vândut (un odorizant cumpărat = un copac plantat). Campania a fost lansată pe 24 aprilie 2010, printr-un eveniment public pe Cheiul Dâmboviţei, în zona Vitan, când au fost plantaţi 400 de copaci cu ajutorul a peste 100 de voluntari bucureşteni si al Primăriei Municipiului Bucureşti.

În total, conducătorii auto din toată ţara au cumpărat 29.163 de odorizanţi, în baza cărora s-au plantat peste 29.000 de copaci în perioada martie 2010 – aprilie 2011.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul campaniei www.sofezdeciplantez.ro.