Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stare de urgenţă în Ungaria

ungaria-20101005205025.jpg

Militarii evacuează zona contaminată. Reuters/Bernadett Szabo

În urma ploilor persistente din ultima vreme barajul unui rezervor de mâl tehnologic al Uzinelor de aluminiu din Ajka (oraş industrial în Regiunea Transdanubiană) s-a rupt şi aproximativ 1.000 de metri cubi de reziduuri chimice toxice, caustice şi uşor radioactive s-au devărsat pe teritoriul a patru comune din judeţele Veszprém şi Vas. În urma catastrofei patru localnici şi-au pierdut viaţa iar şase persoane sunt declarate dispărute, transmite corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari.

În urma catastrofei patru localnici şi-au pierdut viaţa iar şase persoane sunt declarate dispărute. Valul de mâl a inundat mai multe sute de case, localităţile afectate au fost evacuate.

Aproximativ 120 de persoane au necesitat o intervenţie medicală de urgenţă. În prezent unităţi specializate de pompieri şi apărare civică curăţă teritoriile contaminate, în paralel cu lucrări de prevenire a unor noi ruperi de diguri.

Zoltán Illés, secretar de stat pentru apărarea mediului, a calificat evenimentul drept catastrofă ecologică, deoarece valul toxic a distrus în întregime vegetaţia în mai multe localităţi, iar reziduurile toxice devărsându-se şi în râul Marcal, ameninţă să polueze şi râul Rába şi mai apoi Dunărea, zona afectată de sinistru cifrându-se la 40 km pătraţi.

Zoltán Illés a declarat că o devărsare de asemenea reziduuri de alumină pe uscat nu s-a petrecut nicăieri în lume. În 1972 în Corsica s-au revărsat reziduuri similare în Marea Mediteraneană, distrugând flora şi fauna din apropierea insulei, provocând tulburări sociale serioase şi incidente diplomatice între Franţa şi Italia, firma în delict fiind în proprietate italiană.

Sándor Pintér, ministru de interne, care după declanşarea catastrofei s-a precipitat imediat la faţa locului, în ultima sa declaraţie a afirmat că pericolul imediat a trecut, pe teritoriu sunt în curs lucrări intense de detoxicare şi de îndepărtare a aluviunilor.

Specialiştii spun că în zonele afectate va fi necesară îndepărtarea solului contaminat până la o adâncime de 10-15 cm. Cheltuielile reabilitării – potrivit estimării lui lui Zoltán Illés – se vor cifra la 10 miliarde forinţi. De altfel, guvernul a decretat starea de urgenţă în cele trei judeţe sinistrate.

Poliţia a demarat o anchetă penală contra Uzinelor de aluminiu din Ajka, cu prezumţia cauzării unei catastrofe ecologice cu efecte extrem de grave.

 
Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari.