Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE va efectua teste la centralele sale nucleare

Decizia a fost luată în urma accidentelor nucleare produse în Japonia, a anunţat Comisia Europeană. 

În urma catastrofei cu care se confruntă Japonia, statele din blocul comunitar au decis să efectueze teste de rezistenţă la centralele lor nucleare.

Comisarul european pentru energie a declarat că, în urma reuniunii de la Bruxelles, la care au participa reprezentanţi ai Guvernelor europene şi oficiali de la autorităţi naţionale pentru siguranţă nucleară, s-a decis efectuarea unor teste de rezistenţă europene. „Aceste teste de rezistenţă vor fi realizate de experţi independenţi pe parcursul anului", a adăugat comisarul european pentru Energie,  Guenther Oettinger, care este de părere că „accidentul nuclear din Japonia este o adevărată apocalipsă”, şi că „autorităţile nipone au pierdut practic controlul asupra situaţiei la centrala de la Fukushima”.

Este vorba despre reevaluarea riscurilor tsunami, atacuri teroriste, cutremure şi pene de electricitate. În săptămânile următoare, Comisia Europeană, pe baza deciziei luate, va avea discuţii la nivel înalt cu propuneri pentru modalităţi de testare şi când vor avea loc acestea. Privim acum riscurile şi nivelul de siguranţă al centralelor nucleare din prisma evenimentelor din Japonia.

La rândul său, directorul general de la E.ON, Johannes Teyssen, spune că toate centralele nucleare din Europa se află la standarde bune însă trebuie optimizate. „Cetăţenii europeni migrează pe întregul continent şi trebuie să le asigurăm siguranţă, oriunde s-ar afla în cadrul blocului comunitar. Sunt lecţii de învăţat din catastrofa japoneză, trebuie să îmbunătăţim standardele de siguranţă ale centralelor nucleare şi vom face totul pentru a sprijini decizia Comisiei Europene”.

Nici SUA nu rămân neutre în faţa evenimentelor cu care se confruntă Japonia. Barack Obama vrea ca SUA să examineze modalităţi prin care să „amelioreze siguranţa şi performanţa centralelor nucleare americane”.

Teama de producere a unei catastrofe nucleare majore s-a amplificat după izbucnirea unui nou incendiu la centrala japoneză Fukushima 1, unde accidentele se succed, de la puternicul cutremur urmat de un tsunami. 

 
Andreea Orosz şi Andreea Pietroşel