Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE: Vor fi interzise culturile OMG?

omg.jpg

UE: Vor fi interzise culturile OMG?

Decizia Parlamentului European privind culturile cu organisme modificate genetic (OMG ) reprezintă un prim pas spre interzicerea lor în Europa. Iată ce crede directorul executiv al Asociaţiei profesionale Agro Biotech Rom, Nicolae Hristea. Reacţia sa vine după ce legislativul comunitar a stabilit ca fiecare stat membru să decidă singur dacă va cultiva sau nu organisme modificate genetic.

În plus faţă de propunerea Comisiei Europene, eurodeputaţii au stabilit că o ţară poate decide interzicerea şi cu argumente ce ţin de protecţia mediului.

Directorul executiv al Asociaţiei profesionale Agro Biotech Rom, Nicolae Hristea, spune în acest context că "finalul va fi de interzicere în Europa (n.r. a culturilor OMG). Probabil că e mai cinstit în felul acesta de a lămuri lucrurile…Se bucură cei de peste Ocean….Piaţa Europei va fi deschisă de acum probabil zeci de ani. Decade în favoarea lor pentru că ei vor fi mult mai competitivi decât fermierii europeni. Nu s-a dorit ca agricultura românească să fie competitivă."

State ca Austria, Franţa, Grecia, Germania sau Luxemburg interzic culturile cu organisme modificate genetic. Totodată, cei mai mulţi europeni se declară împotriva acestor tipuri de culturi sau consumarea lor. Rectorul Universităţii Ecologice Bucuresti, Mircea Duţu explică de ce:

"Trebuie să avem în vedere că organismul uman ( şi organismul animalelor) s-a format de-a lungul mileniilor pe un anumit tip de produs alimentar. Schimbarea lui radicală în privinţa producerii sau a unor elemente componente poate să aibă consecinţe imprevizibile. Atâta timp cât nu avem certitudinea ştiinţifică, în sensul că utilizarea organismelor  modificate genetic nu are nici un impact negativ asupra organismului uman, trebuie să fim precauţi, să adoptăm măsuri de evitare pe cât posibil a consumului de astfel de produse".

Pentru ca decizia Parlamentului European în ceea ce priveşte organismele modificate genetic să intre în vigoare, e nevoie şi de acordul statelor membre.

 
Andreea Orosz: UE: Vor fi interzise culturile OMG?