
Mediu
Unele practici agricole dăunează grav calităţii apei
poluare-chimica-agriculttura.jpg

Peste aceste statistici, metodele folosite în domeniul agricol sunt, de cele mai multe ori, nocive pentru calitatea apei şi cu atât mai mult se impune necesitatea cunoaşterii acestor fenomene.
Dezvoltarea agriculturii a condus la utilizarea tot mai mare a îngrăşămintelor şi pesticidelor, iar o folosire improprie a acestor substanţe poate avea drept urmare degradarea calităţii apei din râuri, lacuri şi implicit o distrugerea organismelor marine. Din acest motiv, depoluarea apei din segmentul agricol devine şi ea o prioritate pentru asigurarea, pe termen lung, a necesităţilor de apă potabilă pentru fiecare individ al planetei.
Potrivit statisticilor, ţara noastră deţine resurse modeste de apă, ocupând locul 11 pentru resursele totale şi 21 pentru cele care se formează pe teritoriul său. În condiţiile în care, din punct de vedere european, agricultura reprezintă un important vector economic şi competitiv, apare nevoie descoperirii mijloacelor eficiente de folosire şi protejare a resurselor de apă.
Soluţiile pentru ca agicultura să nu mai reprezinte un factor dăunător pentru calitatea apei sunt diverse. Poate cele mai importante vizează restricţionarea folosirii excesive a pesticidelor sau fertilizatorilor sintetici pentru plantaţii, dar şi a reducerii folosirii hormonilor de creştere a animalelor, pentru că astfel scade riscul ca aceste substanţe chimice să ajungă în lacuri, râuri sau cursuri de apă.
Resursele naturale de apă pot fi de asemenea reţinute prin rotaţia culturilor, păstrarea şi plantarea gardurilor vii, a păşunilor şi vegetaţiei naturale, pentru a reduce astfel eroziunea solului. În acest fel s-ar putea reduce şi nevoia de folosire a sistemelor de irigaţii, în special în zonele secetoase.
Agricultura este un mare consumator de apă şi unul foarte nociv în unele cazuri. Ziua Mondială a Apei vine să atragă atenţia asupra acestor probleme. Printr-o bună cunoaştere, la nivel larg, a legăturii între resursele de apă şi folosirea lor pentru producerea de alimente şi schimbările pot interveni în timp.
RFI România se alătură întregii lumi pe 22 martie, atunci când sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei în şase oraşe din România. Vă aşteptăm în hipermarketurile Cora din Bucureşti (Cora Pantelimon, Cora Sun Plaza şi Lujerului), Cluj, Arad, Constanţa, Baia Mare şi Drobeta Turnu Severin, între orele 12:00 şi 20:00 pentru a atrage atenţia asupra resurselor finite de apă din natură. Fără să scandăm, fără să ne scandalizăm ci doar să ne bucurăm de resursele de apă pe care le avem şi să învăţăm să economisim mai bine. Alătură-te campaniei „Lumea este însetată pentru că nouă ne este foame”!