Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valoarea nominală a Timbrului Verde nu mai apare pe factură

Valoarea nominală a Timbrului Verde care apare pe factură la fiecare echipament electric sau electronic nu va mai fi vizibilă.

Măsura intră în vigoare începând cu data de 13 februarie, anunţă Ecotic. Aceste costuri vor trebui înglobate în preţul de vânzare al echipamentului, fără a mai fi evidenţiat separat pe factură. Producătorii au în continuare obligaţia de a realiza raportări către autorităţile în domeniu şi către organizaţiile de preluare, dar şi de a vira sumele pentru finanţarea gestionării deşeurilor din echipamente electrice şi electronice către organizaţiile colective sau de a organiza şi finanţa direct gestionarea acestora. Cea mai mare valoare a timbrului verde este pentru frigidere mari şi congelatoare - în jur de 24 de lei, pentru maşinile de spălat rufe, maşinile de gătit şi cuptoarele electrice valoarea se afla în jurul sumei de 10 lei, pentru un cuptor cu microunde sau un aparat de aer condiţionat valoarea medie este de 5 lei, iar un telefon, fix sau mobil, are o valoare a timbrului verde în jur de 1 leu.

„Cancerul” din Delta Dunării, reclamat la Bruxelles

După ce Comisia Europeană a cerut Bucureştiului să se ocupe de „aspectele necorespunzătoare ale protecţiei mediului” din zona Sulinei, ecologiştii cer, şi ei, la Bruxelles, atenţie pentru problemele din Deltă. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Zonelor Umede, la iniţiativa europarlamentarului, Daciana Sârbu, World Wide Fund for Nature şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Parlamentul European a găzduit o expoziţie de fotografie. Evenimentul a fost un semnal de alarmă asupra întârzierii lucrărilor de reconstrucţie ecologică, a pescuitului intensiv şi a braconajului, precum şi asupra dezvoltării haotice a turismului. Delta Dunării este cea mai mare zonă umedă naturală a Europei şi, totodată, cea mai bogată în biodiversitate. În prezent, mai bine de 50.000 de hectare - foste lacuri şi canale desecate ce au fost date în concesiune - pot fi redate Deltei prin lucrări de reconstrucţie ecologică, susţin reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta. Potrivit acestora, în ultimii 20 de ani, greşelile precum – lucrările de desecare şi îndiguire pentru practicarea agriculturii intensive, care au scos din circuitul natural 20 % din zonele umede – nu au fost reparate. În acest context, provocarea majoră în gestionarea acestei regiuni o reprezintă concilierea intereselor de conservare cu cele de dezvoltare economică.

Liberalizarea preţului la gaze - între protecţie socială şi efectul de domino

Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional cer României liberalizarea preţului la gaze. „Este un subiect care agită spiritele de câteva ori pe an, din 2007 încoace”, se arată într-o analiză HotNews.ro. Mai ales la început de an, autorităţile române anunţă că este timpul să elaboreze un calendar al liberalizării care să fie prezentat instituţiilor internaţionale. Însă, din motive sociale sau electorale, autorităţile române au tot amânat întocmirea acestuia. Liberalizarea înseamnă renunţarea la reglementarea tarifelor şi alinierea preţului gazelor din producţia internă cât mai aproape de nivelul celor din import. Liberalizarea totală ar aduce creşterea preţurilor şi pentru populaţie, şi pentru companii, dar surse apropiate negocierilor au declarat pentru HotNews.ro că FMI ar fi propus o soluţie care ar duce la menţinerea sau chiar scăderea preţurilor pentru consumatorii casnici, scumpirile urmând a fi suportate doar de consumatorii industriali. Chiar şi în acest scenariu, scumpirile s-ar reflecta în preţul produselor finale, cu impact evident asupra inflaţiei. Această temă a revenit în atenţia publică, odată cu vizita delegaţiei FMI în ţară. Iar povestea se repetă, Ministerul Economiei dând asigurări că va fi făcută o analiză. Între România şi Comisia Europeană există doar o înţelegere verbală privind calendarul liberalizării pieţei gazelor ce trebuia făcut până la 1 ianuarie 2009. Lipsa unei clauze în Tratatul de Aderare face însă ca Bruxelles-ul să nu aibă nici un instrument real de constrângere a autorităţilor române în acest sens. În acest moment, alinierea ar însemna aducerea preţului de la 160 de dolari mia de metri cubi, cât este în prezent, mai aproape de nivelul de 380 de dolari/1.000 mc, cât costă gazele din import.

Nouă expediţie speologică româno-franceză în Laos

Unsprezece speologi şi scafandri francezi şi români au plecat în urmă cu o săptămână în masivul Khammouane din Laos într-o nouă explorare speologică. Ei vor explora şi joncţiona în premieră mari sisteme carstice subterane folosind tehnicile de scufundare speologică. Expediţia are şi o componentă umanitară. „Vom contribui cu resurse financiare şi materiale la dotarea unei şcoli dintr-un sat din Laos. Această acţiune vine în continuarea ajutoarelor oferite în anii 2008 şi 2010 în alte sate laosiene", a declarat liderul echipei româneşti, Tudor Marin. Speologii vor continua explorarea mai multor peşteri din zonă.

 
Cronica de Mediu cu Raluca Pantazi