Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discul de vinyl revine încet, dar sigur

Publicația franceză Le Figaro notează că vinylul, uitat aproape complet de mulți ani, revine timid în industria muzicală.

Dominant în anii 80, detronat de caseta audio, scos apoi definitiv din cursă de raspândirea CD-ului, discul de vinyl a rămas popular doar în rândul DJ-ilor.

În anii '90 vânzările discurilor de vinyl erau de doar 2%; în 2005 procentul cobora la 02%. Dar oferta în materie de echipamente (pick-up-uri) se lărgește, titluri clasice sunt reeditate pe vinyl iar audiofilii continuă să colecționeze muzică pe acest suport.

În anul 2010 discul de vinyl avea 1.3% din piața muzicală; site-ul de comerț online Amazon.com deschidea un magazin cu peste 300.000 de titluri disponibile pe disc.

Departe de vânzările pe CD (aflate și ele în declin), de ordinul zecilor de milioane de unități, albumele pe vinyl au anual vânzări de doar câteva sute de mii de bucăți.

Cu toate acestea, discografia Beatles e reeditată integral pe vinyl iar Barbara Streissand a anunțat apariția unui disc compilație cu piese inedite imprimate în anii '70.

Sunt și în România muzicieni care propun vinyluri – Phoenix au lansat colecția aniversară Best Of  și AG Weinberger intenționează să lanseze viitorul său album doar pe acest suport.