Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doi astronauţi de pe ISS au dansat pe ritmurile piesei "Vogue" înainte de a ieşi pe orbită

astro.jpg

Staţia Spaţială Internaţională

Doi astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională şi-au făcut încălzirea pentru o misiune de şase ore şi jumătate pe orbită, unde urmau să efectueze o operaţiune de mentenanţă, dansând şi imitând mişcările coregrafice făcute de Madonna în videoclipul piesei "Vogue".

Astronauta americană Sunita Williams şi inginerul japonez Akihiko Hoshide au ieşit pe orbită pentru a încerca să repare o conductă fisurată. Experţii de la NASA cred că acea scurgere ar fi fost cauzată de un deşeu spaţial minuscul, cu un diametru comparabil cu cel al firului de păr uman, care ar fi provocat o fisură într-unul dintre radiatoarele staţiei. Cei doi astronauţi au reuşit să reconfigureze conductele de amoniac şi au instalat un radiator suplimentar, însă cercetătorii americani avertizează că vor avea nevoie de câteva săptămâni înainte de a şti dacă acea problemă a fost rezolvată.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.