Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Madonna va fi judecată în Rusia pentru că a apărat cauza homosexualilor

Curtea de Justiţie din Sankt Petersburg a anunţat că deţine suficiente probe pentru a o da în judecată pe Madonna, din cauza atitudinii pe care artista americană a adoptat-o în timpul unui concert susţinut în Rusia, în august, când aceasta a apărat cauza homosexualilor.

Activiştii conservatori din Rusia au dat-o în judecată pe Madonna şi solicită daune de 10,5 milioane de dolari, după ce artista şi-a exprimat public sprijinul faţă de drepturile comunităţii gay în timpul unui concert susţinut în această ţară. Starul a susţinut un concert la Sankt Petersburg pe 8 august, în cadrul "MDNA World Tour", iar spectatorilor le-au fost oferite brăţări roz pentru a-şi arăta sprijinul faţă de comunitatea gay. Totodată, artista americană i-a îndemnat pe cetăţenii ruşi "să se bată pentru dreptul de a fi liberi".

"Homosexualii şi întreaga comunitate gay au aceleaşi drepturi (...) ei au dreptul de a trăi cu demnitate, cu respect şi cu dragoste", a spus artista americană. Demersul cântăreţei s-a dorit o reacţie faţă de interzicerea paradei gay de către municipalitatea din Sankt Petersburg, în urma unei noi legi, adoptate în martie. Această lege interzice orice "propagandă în favoarea homosexualităţii şi a pedofiliei". Municipalitatea a interzis evenimentul, considerând că acesta "promovează modul de viaţă homosexual" ca şi "propagarea homosexualităţii".

Astfel, Madonna a fost dată în judecată de Uniunea Cetăţenilor Ruşi, Adunarea Populară şi partidul Noua Rusie Măreaţă pentru faptul că a promovat drepturile comunităţii homosexuale. Curtea din Sankt Petersburg îi cere cântăreţei daune de 6,5 milioane de lire sterline (10,5 milioane de dolari), considerând că artista "a depăşit limita" dăruind acele brăţări roz "unor copii de 12 ani". Această acţiune ar fi provocat "un stres psihologic şi un şoc emoţional" persoanelor tinere, susţin acuzatorii. Madonna nu intenţionează să asiste la proces.

La scurt timp, cântăreaţa a şocat din nou opinia publică din Rusia. Cu ocazia concertului pe care l-a susţinut la Moscova, artista americană a apărat cauza trupei Pussy Riot, ale cărei membre au fost arestate şi încarcerate din cauza unei "rugăciuni-punk" împotriva preşedintelui Vladimir Putin, într-o catedrală rusă. Astfel, Madonna a executat în timpul concertului un număr de striptease, dezvăluindu-şi spatele pe care era tatuat numele trupei Pussy Riot, în timp ce interpreta celebra ei piesă "Like a Virgin".