Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


S-a stins "Diva desculţă"

evora-cesaria.jpg

Cesaria Evora

 

Nu am forţă, nu am energie. Vreau să le spun fanilor mei: iertaţi-mă, dar acum trebuie să mă odihnesc.” Sunt ultimele cuvinte rostite pentru public de legendara cântăreaţă Cesaria Evora, care s-a stins din viaţă într-un spital din ţara sa natală, Republica Capului Verde. “Regret infinit de mult că trebuie să lipsesc din motive de sănătate, aş fi vrut să le mai ofer plăcere celor care m-au urmărit de atât de mult timp”, mai spunea cea supranumită "Diva desculţă" în ultimul interviu, acordat ziarului francez Le Monde, la momentul anunţului retragerii sale de pe scenă, la 23 septembrie 2011.

 

În vârstă de 70 de ani, cântăreaţa de notorietate mondială a murit la aproape trei luni după ce a decis să nu mai apară pe scenele internaţionale.

Artista avea de multă vreme probleme de sănătate şi a suferit în ultimii ani mai multe intervenţii chirurgicale, printre care şi o operaţie pe cord deschis, în mai 2010.

Marele public a descoperit-o pe cântăreaţă în barurile din Mindello, capitala insulei Sao Vicente, din arhipelagul Capul Verde, în 1992, când i-a apărut cel de al treilea album, 'Miss Perfumado', şi după două concerte triumfale la Théâtre de la Ville de la Paris.

Succesul obţinut, tardiv pentru o cântăreaţă deja în vârstă de 50 de ani, nu a făcut de atunci decât să crească, artista devenind de notorietate mondială. Pe insula sa natală a sărbătorit împlinirea a 70 de ani, la 27 august.

Cesaria Evora, interpretând cunoscuta melodie Besame Mucho