Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


100 de ani de la nașterea lui Todor Jivkov

todor-jivkov.jpg

100 de ani de la nașterea lui Todor Jivkov

Praveț, orașul natal al dictatorului comunist Todor Jivkov, sărbătorește un secol de la nașterea sa. În curtea casei restaurate a fost inaugurat un al doilea monument de bronz. Un alt monument mai mare al dictatorului există în piața centrala a orașului. La ceremonia de inaugurare, cu 10 ani în urmă, au fost prezenți președintele Gheorghi Părvanov și Boiko Borisov – pe acea vreme secretar general al Ministerului de interne.

Acum din comitetul de inițiativă fac parte actuali și foști lideri ai Partidului socialist, fost comunist, printre care prefectul regiunii Sofia Krasimir Jivkov, redactorul șef al ziarului de partid „Duma” Anton Kutev, membrii consiliului director, foști miniștri.

Muzeul istoric local găzduiește o expoziție a cadourilor pe care le-a primit Jivkov timp de 33 de ani din alți lideri de stat. În cursul după amiezii în piața unde se află monumentul dictatorului va avea loc un concert festiv cu participarea fanfarei Armatei naționale.

Primul ministru Borisov, care în anii 90 a fost bodyguard personal al lui Jivkov, a declarat astăzi că fostul șef de partid și de stat ocupă un loc trainic în istoria Bulgariei.

Borisov nu odată și-a demonstrat atitudinea pozitivă fața de Jivkov pe care î-l consideră, împreună cu ex-țarul Simeon de Saxa Coburg Gotha cel mai important profesor al său în politica.

Nu numai Borisov - șef al unui partid-membru al Partidului popular european, face acum elogii la adresa fostului dictator. Căderea sa la plenara din 10 noiembrie 1989 a Comitetului central al Partidului comunist a provocat însă valuri de bucurie și speranțe. Jivkov a lăsat țara în stare de faliment. În finele anilor 80 Bulgaria a fost la pragul unei catastrofe naționale cu o datorie externă de peste 12 miliarde de dolari.

Jivkov însă a guvernat Bulgaria timp de 33 de ani. Din dictatorii comuniști mai longevivi au fost numai Enver Jodja, Kim Ir Sen și Fidel Kastro. Juvkov însă a fost nu un lider carismatic ci un șmecher fără diplome universitare care știa să atraga simpatia liderilor de la Kremlin.

El a condus miliția capitalei în primele luni după ocupația sovietică și este responsabil pentru mii de asasinate politice. Instalarea sa la putere în 1956 a fost în realitate un complot de partid cu binecuvântarea Cremlinului.

Jivkov a fost figura cea mai potrivită în condițiile dominației sovietice. Atunci ne-a fost rușine că am avut un astfel de lider, a spus docent Iskra Baeva. Acum există o anumită nostalgie. El nu a fost un intelectual dar a știut să atragă de partea sa pe cei mai buni scriitori, actori și pictori ai țării. Și aceasta explică în parte longevitatea sa politică.

Borisov a spus într-un interview imediat după ce a preluat postul de prim-ministru: „Dacă vom reuși să realizăm o sutime din cea ce s-a făcut în perioada lui Jivkov ar fi un enorm succes. Din păcate noi nu facem decăt a privatiza cea ce a construit Jivkov – citat închis.

Disprețul fața de sistemul politic în general și de propriile partide – în particular, este elementul comun al lui Jivkov și Borisov, considera docent Baeva. Ca și Jivkov, Borisov joacă cu succes rolul omului din popor și se adresează oamenilor în direct, fără intermediari. De bine, de rău umbra dictatorului comunist o mai vedem și în noul secol sub o formă puțin europenizată.

 
Petio Petkov, Sofia: 100 de ani de la nașterea lui Todor Jivkov