Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peste 12 milioane de americani au mers deja la urne

200810-7646.jpg

Peste 12 milioane de americani au mers deja la urne

De multă vreme, în SUA, 4 noiembrie este o zi electorală ca oricare alta. 36 de state îngăduie votul anticipat, personal sau prin poştă, cu sau fără restricţii. Se estimează că aproape o treime din electorat îşi va fi exprimat opţiunea înainte de ziua alegerilor.

De multă vreme, în SUA, 4 noiembrie este o zi electorală ca oricare alta. 36 de state îngăduie votul anticipat, personal sau prin poştă, cu sau fără restricţii. Se estimează că aproape o treime din electorat îşi va fi exprimat opţiunea înainte de ziua alegerilor, în comparaţie cu 16% în 2000 şi 22% patru ani mai târziu.

„Faptul că în 36 de state se permite votul anticipat reprezintă un progres major, un semn că procesul devine mai deschis şi mai eficient", observă militanta pentru drepturi civile Barbara Arwine.

Anul acesta, votul cu anticipaţie este mai intens ca niciodată. În Florida, stat aprig disputat, se votează 12 ore pe zi, cozile sunt enorme, şi se aşteaptă ca 40% din electorat să se prezinte la urne înainte de 4 noiembrie.

În Colorado, Nevada şi Noul Mexic, alte trei state nedecise, evaluările se ridică la 50%. Observatorii apreciază că democraţii au un avantaj la capitolul vot timpuriu.

În Nevada de pildă, raportul democraţi - republicani este 3 la 1, în Florida 2 la 1.
Febra votului înainte de 4 noiembrie afectează atât state disputate - precum Carolina de Nord şi Florida - cât şi jurisdicţii în care jocurile sunt făcute, precum Georgia sau Tennessee.

SUA; Radu Tudor.

30/10/2008; (10h15)