Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


17 state Schengen ofera vize gratuite Serbiei

200805-4528.jpg

17 state Schengen ofera vize gratuite Serbiei

Saptesprezece state membre ale spatiului Schengen vor acorda vize de calatorie gratuite Serbiei, un anunt facut in ajunulnegocierii acordului liberalizarii vizelor intre Belgrad si Bruxelles

Franta si alte 16 state membre ale Schengen sint de acord sa ofere vize gratuite cetatenilor sârbi, in incercarea globala a UE de a se apropia de Belgrad in vederea alegerilor cruciale de care tara se pregateste pentru data de 11 mai.

Anunutul a fost facut la Bruxelles de Franta care subliniaza ca alaturi ea, Slovenia, Germania, Danemarca, Spania, Norvegia si altele vor liberaliza vizele de calatorie pentru aproximativ 80% din cetatenii sârbi.

De aceasta masura vor beneficia cu precadere tinerii, asa cum se doreste la Bruxelles unde Comisia Europeana a facut propunerea de liberalizare a vizelor luna trecuta.

Iar miercuri la Belgrad comisarul european al justitiei Jacques Barrot negociaza cu presedintele sârbBoris Tadic acest acord pentru facilitarea calatoriilor in spatiu Schengen, un mesaj puternic pe care europenii doresc astfel sa il transmita alegatorilor sârbi ce vor decide duminica daca Serbia va lua drumul Europei sau va ramâne izolata.

Spatiul Schengen numara 24 de state membre dintre care doar 17 si-au anuntat contributia la acest mesaj.

Este usor de inteles de ce Belgia sau Olanda nu au facut pasul intrucât ele ramân precaute in ceea ce priveste vocatia europeana a Serbiei, in schimb alte state ca Austria si Portugalia sau Letonia nu au acordat explicatii pentru tacerea lor.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

06/05/2008