Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In 23 iulie - Comisia Europeana va face public raportul privind reforma justitiei

200806-5207.jpg

In 23 iulie - Comisia Europeana va face public raportul privind reforma justitiei

Comisia Europeana a anuntat ca va publica raportul privind reforma justitiei in România in data de 23 iulie. Data comunicata initial, neoficial, a fost cea de 16 iulie, Comisia Europeana spune ca nu este vorba aici despre o intârziere intrucât orice alta speculatie facuta in jurul momentului publicarii acestui raport este nefondata.

Data raportului final pentru anul 2008 privind reforma justitiei in România si Bulgaria si combaterea coruptiei a fost aleasa pentru 23 iulie, a anuntat purtatorul de cuvânt al institutiei Mark Gray.

Datacomunicata, initial,neoficial a fost cea de 16 iulie, Comisia Europeana spune nu este vorba aici despre o intârziere intrucât orice alta speculatie facuta in jurul momentului publicarii acestui raport este nefondata.

Dar in contextul crizei institutionale provocata de respingerea Tratatului de la Lisabona de catre Irlanda, se asteapta si alte modificari de agenda la bruxelles pe care pentru moment cel putin Comisia Europeana nu doreste sa le comenteze.

Raportul va detalia progresele, succesele si insuceesele României si Bulgariei, singurele state membre aflate sub atenta observatie a Comisiei privind reforma justitiei, tonul acestui raport ar putea fi diferit in cazul celor doua tari.

Documentul intermediar de analiza publicat in luna februarie a gasit ca in România justitia se misca prea incet, ca sint unele probleme in amendarea codului penal si ca lupta impotriva coruptiei la nivel inalt lasa de dorit.

In Bulgaria se gasesc probleme similare dar exista si o ingrijorare crescînda privind crima organizata si gestionarea fondurilor europene.

Teoretic Bulgaria risca mai mult decât România activarea celebrei clauze de salvgardare care s-ar traduce prin nerecunoasterea sentintelor de judecata pe plan european.

Practic insa Comisia Europeana a luat unele masuri pentru ca Bulgaria sa nu fie expusa acestui risc si a inghetat deja fondurile europene pentru aceasta tara.

In fine, daca si Bucuresti si Sofia sperau ca aceasta monitorizare a Comisiei Europene sa se opreasca acum dupa acest raport, se pare ca nu va fi cazul, România si Bulgaria ramân sub atenta observatie a Bruxellului pentru inca un an.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

16/06/2008; 16.40