Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


26 de ani de la semnarea acordului Schengen

26-ani-semnarea-acordului-schengen.jpg

26 de ani de la semnarea acordului Schengen

Marţi se împlinesc 26 de ani de la semnarea acordului Schengen - un acord ce a permis libera circulaţie pentru 400 de milioane de europeni. Un moment de sărbătoare umbrit însă de presiunile unor state membre de a reintroduce controalele la frontiere în timp ce România şi Bulgaria speră ca până la sfârşitul anului să obţină măcar o promisiune privind aderarea.

În urmă cu 26 de ani, pe malul râului Moselles din Luxemburg, în dreptul unui orăşel numit Schengen, aflat la graniţa dintre Franţa şi Germania, cinci secretari de stat erau gata să semneze prima formă a acordului Schengen.

Cei cinci secretrai de stat reprezentau Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Luxemburg. Acordul istoric, care îşi propunea eliminarea controalelor de la graniţă şi barierele comerciale, nu a stârnit la acea vreme vreun interes special. Aşa se face că la ceremonie au participat doar secretarii de stat ai celor cinci ţări. Robert Goebbels, cel care a prezidat reuniunea, îşi aminteşte:

"am ales localitatea Schengen pentru a adăuga simbolism evenimentului. Schengen este un orăşel vincol de pe râul Moselle, situat chiar la graniţa dintre Franţa şi Germania. Mulţi nu au recunoscut atunci caracterul simbolic al acestui loc. Primul acord Schengen din 1985 nu era considerat un acord atât de revoluţionar. Dacă miniştrii ar fi ştiut cât de important va fi acest acord, l-ar fi semnat ei înşişi”.

Aşa s-a născut prima formă a unui acord istoric, acord care de-a lungul anilor a suferit mai multe modificări. Pentru a se asigura totuşi securitatea frontierelor au fost gândite instrumente de cooperare poliţienească şi judiciară cum ar fi Europol, Eurojust, Frontex sau Sistemul de Informaţii Schengen.

Crearea Schengen, un succes pentru UE

Crearea spaţiului Schengen a fost una dintre cele mai de succes realizări ale Uniunii Europene (UE), spune astăzi comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Totuşi, iniţiativa celor 5 state nu a fost privită cu ochi buni de Comisia Europeană, îşi mai aminteşte Robert Goebbels.

"Iniţial, Comisia Europeană nu a acordat prea multă atenţie planurilor noastre. Însă, când s-a ajuns la semnarea acordului, Comisia a devenit tot mai îngrijorată. Ea este responsabilă cu menţinerea tratatelor şi ne acuza că am crea o Europă pe două niveluri. Desigur că avea dreptate însă Europa nu poate avansa decât dacă unele state iau iniţiativa".

La 26 de ani, noi provocări

Cert este că la 26 de ani de la semnarea acordului, statele membre sunt puse în faţa unei noi provocări: şi anume aceea de a găsi o formulă viabilă astfel încât ideea de liberă circulaţie să nu fie compromisă.

Misiune dificilă ţinând cont că de teama valului de imigranţi, state ca Franţa sau Danermarca au reintrodus controalele la frontiere, stârnind iritarea Germaniei sau Italiei.

Pe acest fundal, România şi Bulgaria se văd nevoite să îşi aştepte intrarea în spaţiul Schengen. Subiectul aderării va fi repus pe agendă abia în toamnă.

 
Andreea Orosz despre 26 de ani de la semnarea acordului Schengen