Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


5 ani de la tragedia de la Beslan

În zorii zilei de 1 septembrie 2004, un grup de ceceni inarmaţi i-a luat prin surprindere pe participanţii la festivitatea de deschidere a anului şcolar la o scoala din Beslan. Oficialii ruşi au inceput negocierile cu teroriştii. 3 zile mai târziu militarii ruşi au declanşat atacul. Bilanţul: 326 de morti dintre care 186 de copii.

1 septembrie, prima zi de şcoala pe aproape jumătate din continentul european. Inclusiv in Rusia… Inclusiv la Beslan…

O zi cumplită pentru elevii, părinţii şi dascălii care retrăiesc drama de acum 5 ani. În zorii zilei de 1 septembrie 2004, un grup de ceceni inarmaţi i-a luat prin surprindere pe participanţii la festivitatea de deschidere a anului şcolar la şcoala nr 1 de la Beslan, au luat peste 1000 de ostatici şi i-au înghesuit în sala de sport unde i-au ţinut captivi, fără mâncare, fără apă. Atacatorii cereau ca armata rusă să părăsească Cecenia. Oficialii ruşi au inceput negocierile cu teroriştii, dar nu au reuşit sa obţina eliberarea în siguranţa a unui număr mare de ostatici. 3 zile mai târziu militarii ruşi au declanşat atacul. Bilanţul: 326 de morti dintre care 186 de copii.

Marturiile copiilor, consemnate de BBC sunt bulversante: "Nu ştiam ce sunt aceia terorişti… Eu auzisem despre bandiţi, drogaţi, hoţi, oameni răi … dar despre terorişti nu auzisem până atunci. Mama mi-a explicat după aceea ca terorişti sunt cei care aruncă lucruri in aer. Mi-e teamă că totul s-ar putea repeta! Nu numai la Beslan, ci oriunde in Caucaz!"

Supravieţuitorii atacului au grave probleme de adaptare, chiar si acum, la 5 ani de la petrecerea evenimentelor. Au coşmaruri. Nu se pot concentra, li se întâmplă să privească în gol, să n-auda, să nu vadă nimic, chiar şi atunci cand sunt în clasă la lecţii…

"Unii dintre prietenii mei au devenit mai agresivi de atunci. Chiar si eu. Nu stiu de ce. Poate pentru ca i-am vazut pe teroristi actionand. Copii fac ce fac si adultii… Daca nu exista dumnezeu atunci noi cum de am scapat? De ce? Dumnezeu a vrut sa ne salveze pe toti, dar pentru ca n-a putut, i-a salvat pe cei care vor face lucruri marete in viata. Acum stiu ca atunci cand voi creste mare voi fi cineva." Băiatul care rosteşte aceste cuvinte are astăzi 13 ani şi spune că va deveni preşedinte. La 5 ani de la tragedia de la Beslan, persistă ideea că vina pentru întreaga tragedie o poartă Moscova. Atlfel, de ce ar fi plătit Kremlinul compensaţii familiilor victimelor de 10 ori mai mari decat oricăror alte victime ale terorismului?

Singurul terorist care a supravieţuit luării de ostatici la şcoala din Beslan este condamnat la închisoare pe viaţă.