Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peste 50 de amendamente la legea educaţiei au fost acceptate

Guvernul încearcă să contureze forma finală a legii educaţiei, pe care îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Executivul a acceptat luni, 14 septembrie, peste 50 de amendamente dintr-un total de circa o mie şase sute.

Guvernul încearcă să contureze forma finală a legii educaţiei, pe care îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Executivul a acceptat luni, 14 septembrie, peste 50 de amendamente dintr-un total de circa o mie şase sute.

Unul dintre amendamentele acceptate stabileşte că statul va finanţa grădiniţele şi învăţământul obligatoriu clasele I-X, inclusiv pentru instituţiile de învăţământ particular acreditate, pe principiul "finanţarea urmează preşcolarul sau elevul", declară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

"Toate grupurile parlamentare au adus amendamente la proiectul legii educaţiei naţionale şi au fost aprobate peste 50", spune Ioana Muntean, la finalul şedinţei de Guvern de luni.

Pe de altă parte, programele şcolare vor acoperi cel mult 75% din numărul de ore alocat disciplinelor, iar 25% din numărul de ore va fi la dispoziţia profesorului, pentru "individualizarea" modului de predare. "Profesorul va putea astfel să se focalizeze pe elev şi pe nevoile acestuia de învăţare", potrivit purtătorului de cuvânt al Cabinetului Boc.

Un alt amendament acceptat vizează obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de zece clase, la forma de zi, care încetează la 18 ani.

Ioana Muntean a prezentat încă o propunere acceptată, care se referă la elevii excepţionali : "Un al amendament se referă la un articol referitor la învăţământul pentru copii şi tineri capabili de performanţe deosebite. În acest sens, vor fi create programe educative, care să le respecte particularităţile de învăţare".

Premierul Emil Boc spunea înaintea şedinţei de luni că Guvernul va accepta ca în proiectul legii educaţiei să fie introduse doar amendamentele ce respectă Pactul Naţional pentru Educaţie şi programul de guvernare.

Potrivit unor surse din Executiv, Guvernul a analizat amendamentele pe parcursul întregii nopţi de duminică spre luni, până la ora cinci dimineaţa.

Cabinetul Boc îşi asumă răspunderea marţi, 15 septembrie, asupra unui pachet de trei legi privind educaţia, salarizarea unică şi restructurarea agenţiilor guvernamentale.