Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După 53 de ani, socialiştii preiau conducerea Senatului francez

Premieră pe scena politică franceză, acolo unde Jean-Pierre Bel, liderul senatorilor socialişti, a fost ales la conducerea Senatului, devenind primul preşedinte socialist din istoria acestei instituţii. Evenimentul are loc la o săptămână după ce stânga a preluat în premieră controlul în această Cameră a Parlamentului francez. Prea puţin cunoscut opiniei publice, Jean-Pierre Bel devine astfel al doilea om în statul francez.

 

Acest "seism" politic – aşa cum este calificat de presa din hexagon -, în condiţiile în care Senatul era controlat din 1958 de dreapta, apare ca un avertisment dur pentru preşedintele Nicolas Sarkozy înaintea alegerilor prezidenţiale din aprilie şi mai.

Jean-Pierre Bel a fost ales din primul tur, cu 179 de voturi, faţă de 134 de voturi cât a obţinut preşedintele în exerciţiu din partea UMP (dreapta), Gerard Larcher, şi 29 de voturi pentru Valerie Letard (centru).

Alegerea lui Bel la conducerea Senatului era aşteptată după ce această instituţie, responsabilă alături de Adunarea Naţională cu examinarea şi votarea legilor şi tratatelor, a virat spre stânga duminica trecută, în pofida unui mod de scrutin foarte complex care a favorizat mult timp dreapta.

După anunţarea rezultatului, senatorii noii majorităţi de stânga s-au ridicat pentru a aplauda. Cei de dreapta au aplaudat de asemenea.