Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Absorbţia fondurilor europene: 10 la sută la jumătatea drumului

România a atras până la finele anului trecut 2 miliarde euro din fondurile disponibile în perioada 2007-2013. Ministerul finanţelor are şi câteva explicaţii: proiecte slabe iar consultanţii ar trebui să-şi ajute beneficiarii mai corect. Pe de altă parte, un studiu realizat recent de o firmă de consultanţă indica faptul că principalele probleme cu care se confruntă cei care depun proiecte cu fonduri europene sunt întârzierea rambursărilor şi birocraţia.

Studiul realizat de Structural Consulting Group îşi propune să tragă un semnal de alarmă. IMM-urile care depun proiecte europene au în primul rând de înfruntat lentoarea cu care se mişcă statul atunci când trebuie să dea bani. Participanţii la studiu au indicat drept principale probleme întârzierile în virarea prefinanţărilor şi a rambursărilor.

De exemplu, pentru beneficiarii Programului Operational Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, întârzierile în procesarea sau virarea rambursărilor au fost şi de 15 luni. Potrivit cercetării, în unele cazuri întârzierile ajung şi la 120 de zile în condiţiile în care termenul contractual este de 15 zile.  

Lipsa de transparenţă a Autorităţii de Management în comunicarea cu beneficiarii şi birocraţia excesivă sunt alte obstacole greu de depăşit în drumul celor care doresc să acceseze fonduri europene.

Aşa se face că un răspuns al Autorităţii la o cerere de act adiţional a depăşit şi 135 de zile în condiţiile în care instituţia ar trebui să reacţioneze în termenul legal de 30 de zile.

Problemele reclamate în ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional de exemplu au fost birocraţia şi inconsecvenţa pentru documentele suport, astfel că pentru clarificarea unor elemente din contract în vederea semnării acestuia un beneficiar a fost nevoit să aducă 30 de bibliorafturi de documentaţie. Tot în cadrul acestui program firmele reclamă lipsa unui calendar clar privind fiecare etapă de evaluare, astfel că de la depunerea proiectului şi până la contractare expiră autorizaţiile.

Sstudiul a încercat să identifice problemele IMM-urilor în fazele de contractare şi implementare a proiectelor cu fonduri europene.

Cercetarea a fost realizată în perioada 7-14 februarie în rândul a 314 firme mici şi mijlocii.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor a prezentat bilanţul absorbţiei fondurilor europene: România a accesat până la sfârşitul anului trecut aproape 2 miliarde de euro din fondurile structurale - adică  doar 10% din totalul disponibil în programul 2007-2013,.

În acest context, reprezentanţii ministerului au promis că birocraţia va fi redusă şi au apreciat că o problemă a respingerii acestor proiecte ţine de …consultanti. "Sunt proiecte slabe… Consultanţii să-şi consilieze beneficiarii într-un mod mai corect!" a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

În ceea ce priveste rambursările, Bogdan Drăgoi spune că în ultima jumătate de an acestea nu au putut fi făcute pentru că beneficiarii de fonduri europene nu au trimis facturile iar fără acestea nu se pot rambursa banii de la Comisia Europeană.