Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord între PE şi capitale mult aşteptat de lăptari

Un aşa numit trilog între Parlamentul European, statele membre şi Comisia Europeană a ajuns marţi 6 decembrie la un acord. Acesta prevede un preţ mai bun pentru producători care vor avea şi o putere mai mare de negociere. Lăptarii aşteptau aceasta din 2009 când Bruxelles-ul era luat cu asalt şi obligat să înfrunte criza laptelui. 

Acordul intervine la doi ani după criza laptelui şi trebuie să treacă acum de votul deputaţilor europeni şi al miniştrilor agriculturii.

În 2009 subiectul principal de discordie la Bruxelles, pe lângă criza financiară venită din SUA, era şi criza laptelui. Odată cu urcarea cotelor de lapte de 1% pe an, decisă de miniştrii agriculturii în 2008, producătorii vindeau în pierdere. Comisia Europeană acuza atunci organizaţiile profesionale de proastă gestiune, organizaţiile acuzau Comisia de a le fi  înjunghiat pe la spate. Scandalul, soldat cu manifestaţii violenţe ale lăptarilor şi aruncarea a mii de litrii de lapte pe străzile Bruxelles-ului a dus la crearea unui grup de lucru pentru rezolvarea a crizei.

La începutul anului 2010, noul comisar al agriculturii Dacian Cioloş atacă problema metodic. El îi succedă danezei Mariann Fischer Boël, extrem de urâta de lăptari, care încercase în van să explice că vina sau soluţia nu aparţin Comisiei Europene. La plecarea lui Ficher Boël din postul de comisar al agriculturii în ianuarie 2010 lăptarii manifestau de bucurie la Bruxelles dar puneau o presiune mare pe umerii noului  venit Dacian Cioloş.

Acum acordul inter instituţional îi pregăteşte pe producători pentru anul 2015 când cotele de lapte europene sunt prevăzute să dispară. Printr-un preţ mai bun pe care ei îl vor putea obţine în lanţul distribuţiei laptelui, producătorii îşi vor vedea crescută puterea de negociere. Ei se pot constitui în organizaţii care-i să-i reprezinte şi să facă faţă sectorului marii distribuţii care s-a îmbogăţit între timp pe spatele lăptarilor. Problema era semnalată de Fischer Boel încă de la începutul crizei. Procentajul care poate intra în negocieri între aceste organizaţii şi reţeaua de colecţie şi distribuţie nu poate depăşi 3,5% din producţia totală de lapte a UE. Iată o metodă de a-i proteja pe lăptari.

Contractele la nivel naţional între lăptari şi restul reţelei nu sunt obligatorii, dar dacă ele există atunci preţul trebuie specificat. Parlamentul European a întrodus în acord şi posibilităţi suplimentare pentru cei care produc brânză de calitate certificată geografic. La fel, deputaţii i-au cerut lui Dacian Cioloş să se ocupe de regiunile defavorizate din care provin unii lăptari şi să producă un raport până în iulie 2014 despre situaţia lor. Problema va fi urmărită şi în continuare, un al doilea raport ar trebui prezentat patru ani mai târziu, în 2018.  

Parlamentul European este aşteptat să voteze acest acord în februarie 2012. Miniştrii europeni ai agriculturii îl vor aproba şi ei astfel încât anul viitor măsurile să fie deja în vigoare.

El se aplică până în 2020 inclusiv.