Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord între Chişinău şi Gazprom pe tema gazelor

acord-chisinau-gazprom-tema-gazelor.jpg

Acord între Chişinău şi Gazprom pe tema gazelor

Autorităţile de la Chişinău şi concernul rus Gazprom au ajuns la un acord de principiu privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale, în locul celui actual care expiră la sfârşitul anului curent. Noul preţ al gazului nu a fost încă stabilit, însă în următoarele luni acesta ar urma să atingă un preţ record pentru Republica Moldova.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac  

Guvernul de la Chişinău şi administraţia Gazpromului au convenit să încheie contractul pentru următorii cinci ani în toamnă, când în Republica Moldova va sosi directorului general al concernului rus, Aleksandr Medvedev.

Autorităţile moldovene insistă ca noul contract să conţină un preţ plafon, astfel încât gazul livrat de către Gazprom să nu se scumpească la nesfârşit. Chişinăul pare alarmat de faptul că gazul s-a scumpit deja de la 1 iulie, atingând un preţ recod de 367 dolari pentru o mie de metri cubi, preţ mai mare decât cel care-l plăteşte Germania pentru gazul rusesc.

Mai mult, până la sfârşitul anului curent, gazul s-ar mai putea scumpi încă o dată ajungând până la 400 dolari pentru mia de metri cubi. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică spun că, în aceste condiţii, o nouă scumpire a gazului pentru consumatorii casnici este inevitabilă.

Astfel, după adăugarea tuturor taxelor la preţul de livrare, un cetăţen de rând ar putea plăti aproximativ 6000 de lei, adică 520 de dolari, pentru o mie de metri cubi de gaz consumat – de două ori mai mult decât salariul mediu pe economie.

Republica Moldova depinde în totalitate de gazul importat, iar singurul furnizor este concernul rus Gazprom.

 

 
Corneliu Rusnac:Acord între Chişinău şi Gazprom pe tema gazelor