Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord european pentru Grecia: reacţii

steag-grecia.jpg

Acord european pentru Grecia: reacţii

Majoritatea clasei politice europene a reacţionat favorabil la un acord aşteptat îndelung, acela privind Grecia dar şi ameliorarea guvernării a zonei euro, aflate acum pe marginea prăpastiei.

Partidul Popular European consideră că acordul din 21 iulie de la Bruxelles este unul cuprinzător şi robust.

Este sigur însă că situaţia nu se va redresa cu adevărat în zona euro atât timp cât măsurile de guvernanţă economică, încă dezbătute între Parlamentul European şi statele membre, nu sunt în fine adoptate.

Dar un acord în acest sens poate fi găsit în septembrie, spune liderului grupului popular din Parlamentul European, Joseph Daul.

Decizia  de a împrumuta Grecia o sumă importantă cu o dobânda joasă şi pe o perioadă extinsă de timp este salutata prin urmare de centru dreapta europeană care este de părere că aceasta va ajuta revigorarea economică.

Liderii europeni au găsit în fine o soluţie dar criza datoriei suverane persista, cred ecologiştii europeni.

Daniel Cohn-Belndit, co-presedinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European crede că deciziile liderilor euro se îndreaptă în direcţia cea bună, anume spre un „federalism financiar”. Este însă necesar ca direcţia să se păstreze pentru a se ajunge la un „federalism economic”.

Acesta ar da o adevărată perspectivă de relansarea economiilor zonei euro aflate acum în dificultate, spune Cohn-Bendit.

Între timp, socialiştii europeni, familia politică a guvernului grec, păstrează tăcerea. Ei i-au acuzat pe cei de centru dreapta, înaintea summitului din 21 iulie, că duc lipsă de viziune politică.

Acordul privind Grecia a fost făcut totuşi în baza unei înţelegeri între doi lideri europeni de centru dreapta, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy.

Implicarea sectorului privat şi dobândă joasă pentru împrumuturile viitoare acordate Greciei şi altor ţări aflate în dificultate sunt idei de inspiraţie franco-germana.

 
Mihaela Gherghişan despre reacţiile cu privire la acordul european pentru Grecia